Hlavní obsah

Samková je vedle, asi nečetla můj životopis, vzkázal advokátce Schwarzenberg

– Praha • Aktualizováno

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který bude za tuto stranu kandidovat na prezidenta, v úterý zareagoval na kandidaturu členky strany, advokátky Kláry Samkové. Ta v rozhovoru pro úterní Právo naznačila, že Schwarzenberg nemůže oslovit část voličů, neboť není obeznámen s životem obyčejných lidí. Jste vedle, opáčil Schwarzenberg z dovolené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

"Jsou to lidi, které pan Schwarzenberg nemůže nikdy oslovit, protože on se nikdy nekoukal na to, jestli stojí margarín o korunu víc," uvedla Samková v rozhovoru, v němž mimo jiné vyjádřila pochybnost, zda by se její stranický šéf dokázal pohybovat stejně dobře v cikánských ghettech jako na diplomatických recepcích.

"Paní Samková nemá tušení o mém životě," citovala Schwarzenberga ČTK. Zároveň dodal, že advokátka si zřejmě důkladně neprostudovala jeho životopis a je se svými výroky takříkajíc "vedle".

Má svaté právo kandidovat, říká Kalousek

Kandidaturu Samkové nijak neřeší ani strana. Předsednictvo TOP 09 se podle místopředsedy Miroslava Kalouska na svém úterním jednání její kandidaturou nezabývalo.

„Nebyl vůbec důvod to řešit. My máme rok a půl svého kandidáta, a tím je Karel Schwarzenberg. To, že je Klára Samková členkou TOP 09, ji nemůže omezit v občanských právech kandidovat na prezidenta. Je to její svaté právo,“ řekl Právu místopředseda strany Kalousek. Samková je za TOP 09 zastupitelkou na Praze 2.

Dodal, že Samková se ani neuchází o podporu TOP 09 ve své kampani. „Neobrátila se na naši stranu, bude kandidovat jako nezávislá,“ řekl Kalousek.

Dominantním tématem předsednictva TOP 09 bylo jednání o státním rozpočtu na rok 2013. Přijalo usnesení, ve kterém důrazně doporučuje všem ministrům za TOP 09, aby neklesly rozpočtové prostředky na vědu a výzkum.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám