Hlavní obsah

Z Bavorska přišly další prudké bouřky, prohnaly se napříč Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který varoval před dalšími velmi silnými bouřkami, se v neděli večer naplnila. Na jih Čeh dorazil mohutný bouřkový systém, který přišel z Bavorska a v průběhu noci se přesouval od jihozápadu k severovýchodu.

Na jih Čech dorazila silná bouřkaVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Na jihu Čech začala bouřka krátce před desátou hodinou. Silné lijáky, vítr a blesky si zatím vyžádaly výjezdy jihočeských hasičů na Českokrumlovsku a Českobudějovicku. „V naprosté většině se jedná o popadané stromy,“ řekl Právu operační důstojník jihočeských hasičů.

Přes okresy Strakonice, Prachatice, Český Krumlov a České Budějovice postupuje k východu až severovýchodu silné bouřkové pásmo doprovázené kroupami a přívalovými srážkami s intenzitou kolem 50 milimetrů za hodinu. Bouřka bude v nejbližších dvou hodinách postupovat dále nad okresy Tábor a Jindřichův Hradec, uvedl ČHMÚ.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nedělní bouřka ve Středočeském kraji.

Meteorologové upozornili, že v oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt. Hrozí také zatopení níže položených míst, sklepů a podemletí komunikací.

"V průběhu večera bouřka postoupí dále k severovýchodu a v noci pak bude slábnout a zůstanou jen srᾞky," dodal mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák s tím, že další bouřky zasáhnou Česko v pondělí během dne. Zvlněná studená fronta pak přinese vydatnějšší srᾞky i na Vysočinu a sever Moravy, potrvají ale krátce.

Foto: ČHMÚ

Na snímku ČHMÚ z radaru je vidět postup bouřek z Bavorska směrem k jihu Čech

"Od středy pak následujících zhruba sedm dní očekáváme víceméně jasné, letní počasí s umírněnými teplotami kolem 20 až 25 °C a chladnými nocemi s místními mlhami," řekl Dvořák.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nedělní bouřka ve Středočeském kraji.

Před studenou frontou proudí do ČR teplý vzduch od jihozápadu. Na jižní Moravě nejvyšší denní teploty v neděli vystoupily místy nad 31 stupňů Celsia, v pondělí pak na Moravě a ve Slezsku vyšplhají až na 30 až 34 stupňů Celsia.

Strom zastavil vlak

V sobotu zasáhly silné bouřky s krupobitím a přívalovým deštěm hlavně jih ČR. Vítr tam shazoval na silnice stromy a větve. Hasiči je odstraňovali na mnoha místech.

Stromy padaly v Jihočeském kraji i na železniční tratě. U Včelné na Českobudějovicku dokonce najel do stromu spěšný vlak, ale nikomu se naštěstí nic nestalo, řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Provoz se brzy vrátil k normálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám