Hlavní obsah

Strážníci museli úředníky registru vozidel chránit před rozezlenými občany

Aktualizováno

Centrální registr vozidel (CRV) se i v úterý dopoledne potýkal s problémy a téměř nefungoval. V Brně museli rozhořčené občany uklidňovat i strážníci, informovala mluvčí městské policie Denisa Kapitánčíková. Kvůli neutěšené situaci zasedal od rána krizový štáb ministerstva dopravy. Po 10. hodině začal systém fungovat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na brněnský úřad byla povolána policejní hlídka.

Článek

Zásah strážníků byl v Brně nutný v sídle odboru v Kounicově ulici. Strážníci tam vyjeli v 08:40, neboť lidé úředníkům nadávali a křičeli na ně. "Nadávají nám a všechno dávají za vinu úředníkům. Museli jsme dokonce zavolat strážníky, abychom se cítili bezpečněji," uvedl vedoucí odboru Ladislav Prudil s tím, že úředníky agresivita některých lidí znervóznila.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Na brněnský úřad byla povolána policejní hlídka.

Čekající rozezlilo, že úředníci v úterý nevydávali kvůli nefunkčnímu systému ani pořadová čísla. Stejná byla ráno i situace v hlavním městě.

Jak dlouho systém poběží, ptají se úředníci

Informaci o zprovoznění systému potvrdil po 10. hodině i vedoucí odboru dopravně-správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík. Podle něj je možné přihlašovat i automobily dovezené ze zahraničí, což v pondělí nešlo. "Zatím to funguje, ale nevíme, jak dlouho se to udrží," řekl.

I nadále přetrvávají problémy s chybami údajů v systému. Úředníci je často musí opravovat ručně, což práci protahuje.

"Myslím, že vrácení původního systému by byla služba nejen úředníkům, ale především veřejnosti," dodala v úterý ráno na účet nového systému Renata Vyslyšelová, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství na městském úřadu v Rýmařově.

Na ministerstvu zasedal krizový štáb

Ministerstvo dopravy mělo ráno informace o funkčnosti registru pouze z médií. "Zasedla krizová porada, na níž bude dodavatelská firma informovat o tom, zda má systém částečný výpadek či je zcela nefunkční," informoval tiskový odbor resortu.

Registr se potýká s problémy od svého spuštění. Minulý týden se systém pomalu vzpamatoval a zdálo se, že se situace pomalu vrátí do normálu, přestože úředníci upozorňovali, že systém je ve srovnání se svým předchůdcem pomalejší.

V pondělí však systém znovu zkolaboval a nebylo možné se přes něj spojit s databází hledaných aut a s evropským registrem identifikačních čísel. Ministerstvo dopravy tvrdilo, že problém je tentokrát s přístupem do aplikací policejního prezídia, resort vnitra problémy na své straně odmítl.

Obce s rozšířenou působností dostaly v pondělí od ministerstva e-mail v němž byly upozorněny, že v důsledku výpadku "došlo k prodloužení času na lustraci vozidel". Odezva tak prý může být "znatelně delší".

Kvůli problémům se začali ozývat i negativní hlasy na adresu ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám