Hlavní obsah

Při odvolání proti slohům uspělo jen 500 maturantů

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná reflexe maturitních slohů se nekoná. Centrum pro přípravu maturit (Cermat) má zpracovánu většinu odvolání, ale kladných odpovědí na odvolání je jako šafránu. Nešťastným studentům, kteří vyhořeli na sporném hodnocení slohu, tak pohasla poslední naděje.

Foto: archiv, Právo

Letošní maturity provázely problémy s hodnocením.

Článek

Se zamítavými verdikty se nyní smiřují tisíce studentů, kteří se spoléhali na to, že Cermat zmírní hodnocení, jak se tomu stalo letos v případě testů z matematiky. Z vyšší verze obtížnosti matematiky propadlo téměř 17 procent, Cermat ale zahájil zmírňovací proces, na jehož konci skončila s pětkou jen tři procenta studentů.

Nyní je ale Cermat neústupný. Při odvolání vyhověl jen 500 žadatelům o přezkum slohové práce. O zlepšení známky z ústní zkoušky a písemné práce přitom usilovalo 5 270 maturantů, přičemž drtivá většina z nich žádala opravit sloh. Přesný počet odvolání proti slohům Cermat nezveřejnil.

Kolem 2 800 studentů napadlo didaktické testy, ale ani ti příliš nepochodili, Cermat vyhověl 28 žadatelům. „Podíl kladných výroků na počtu zpracovaných oponentur tak k dnešnímu dni dosáhl 6,64 procent,“ uvedl mluvčí Cermatu Petr Habáň.

Pověřený šéf Cermatu Jiří Zíka upřesnil, že dosud bylo zpracováno 8 045 odvolání a zbývá jich 53. V posledních dnech už Cermat dostává maximálně 15 odvolání denně. Cermatu se tak zřejmě podaří vyřídit všechny žádosti v zákonné lhůtě.

Pláč a skřípění zubů

Pro tisíce studentů bylo odvolání poslední šancí, jak si vydobýt maturitní vysvědčení a zkusit se ještě dostat na vysokou školu. „Dcera zvládla přijímačky na Jihočeskou univerzitu, ale kvůli pětce ze slohu ji nemohli přijmout. Potom přišlo z Cermatu rozhodnutí o odvolání a bylo po všem. Dcera mi teď tady brečí, no hrůza,“ popsala matka studentky zdravotnické školy, která si přála zůstat v anonymitě z obavy, že by její výpověď mohla dceři přitížit při opravné zkoušce.

Dívka měla přitom z ostatních dílčích zkoušek tři jedničky a tři trojky. Proč propadla ze slohu, si dosud nedokáže vysvětlit. Podle matky ale nebyla ani škola připravena na Cermatem určená kritéria hodnocení.

Stejně dopadli i její spolužáci a podobné příběhy popisují další rodiče. „Napsali nám, že proti verdiktu není odvolání. Napíšu ombudsmanovi a uvidíme,“ řekl rozzlobený otec, jehož dcera také propadla ze slohu, byť v ostatních testech excelovala. Ani on nechtěl zveřejňovat své jméno.

Ombudsmanovi píše řada nespokojených

V odvolání doufal, protože písemku jeho dcery posuzovaly tři hodnotitelky, které prošly školením Cermatu a dospěly k jiným závěrům než Cermat. U nich by dívka pohodlně prošla. Jenže Cermat v první řadě posuzoval postup hodnotitele, a pokud neseznal pochybení, nechal původní verdikt.

K ombudsmanovi v poslední době míří řada dopisů s podněty, aby se situací zabýval. Podle iniciátora hromadných stížností Matěje Bendy se už nápravy asi nepodaří dosáhnout, ale alespoň by mohlo dojít k výměně zaměstnanců Cermatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám