Hlavní obsah

Na odkup vepřína v Letech nemá vláda peníze

Na odkup vepřína v Letech u Písku nemá nyní kabinet peníze. Na pietním shromáždění poblíž místa, kde během druhé světové války stával sběrný tábor pro Romy, to v pondělí uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Připomněl, že 10. července uplyne 70 let od vydání rozkazu, na jehož základě došlo v tehdejším Protektorátu k potírání "cikánského způsobu života".

Foto: David Veis, ČTK

Premiér Petr Nečas (ODS) při pietním aktu v Letech u Písku

Článek

"Nacistům nikdy nešlo o náhodnou množinu lidí spojených určitým způsobem života, nýbrž o etnickou skupinu určenou k vyhlazení na základě zrůdných rasových teorií. Jinými slovy, jednalo se o genocidu," poukázal v projevu Nečas.

"Nikdy nesmíme připustit, aby rasistické bludy opanovaly náš život," zdůraznil premiér, který zároveň připomněl, že za internací Romů byla jak "nacistická zvůle", tak "činnost protektorátních úřadů, protektorátní policie a protektorátního četnictva, tedy Čechů."

Peníze nejsou, uznal Nečas

Některé romské organizace se od dnešní akce distancovaly a vzkázaly vládě, že pokud chce uctít romské oběti, měla by prý mimo jiné zajistit výkup a zbourání vepřína, který v Letech stojí na místě tábora. Romové se zúčastnili připomínky, kterou organizují v květnu, kdy byl pomník odhalen.

Mezi účastníky dnešního aktu žádní Romové vidět nebyli. "Nebudu lhát a lakovat situaci na růžovo. V současnosti nemáme v rozpočtu na takovou záležitost prostředky," řekl v pondělí Nečas.

Tábor v Letech u Písku
Tábor v Letech u Písku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010. Každý rok jej navštíví na 10 000 turistů.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám