Hlavní obsah

Klaus jmenoval Blažka ministrem spravedlnosti, má zabránit politizaci resortu

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus jmenoval v úterý do funkce ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Dosavadní místopředseda ODS nahradil v čele resortu Jiřího Pospíšila (ODS), který byl minulý týden odvolán. Premiér Petr Nečas (ODS) zdůvodnil Pospíšilovu výměnu manažerským selháním, neboť prý nebyl s to dodržet ve svém resortu úsporný kurs kabinetu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Václav Klaus jmenoval Pavla Blažka novým ministrem spravedlnosti

Článek

Klaus po jmenování zdůraznil, že nový ministr by měl "zabránit politizaci". Resort podle prezidenta přebírá v nelehké situaci, přičemž bude potřeba jej stabilizovat a konsolidovat.

Blažek zdůraznil, že slovům hlavy státu rozumí. Dodal, že se hlásí k "ústavnímu liberalismu" a ctí dělbu moci mezi moc výkonnou, soudní a zákonodárnou.

Po jmenování uvedl Nečas nového ministra do úřadu. Při té příležitosti poděkoval Pospíšilovi za "vše pozitivní co v resortu udělal". Pospíšil svému nástupci popřál mnoho zdaru a uvedl, že je připraven být novému ministrovi nápomocen.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (vpravo) s premiérem Petrem Nečasem a bývalým ministrem Jiřím Pospíšilem (všichni ODS) při uvedení do funkce

Pospíšilovo bleskové odvolání překvapilo politiky i veřejnost. Pospíšil byl dlouhodobě jedním z nejoblíbenějších ministrů a uznávala jej i odborná veřejnost. [celá zpráva]

Blažek chce mluvit se Zemanem i Bradáčovou

Okamžitě se proto objevily názory, že jeho odvolání souvisí se záměrem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana navrhnout na pozici pražské vrchní státní zástupkyně Lenku Bradáčovou, kterou si veřejnost spojuje zejména s kauzou poslance Davida Ratha.

Pospíšil ji jmenovat nestihl a Zeman v této souvislosti dodal, že pokud by nový ministr nectil jeho personální svobodu, mohl nejvyšší žalobce skončit. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Blažek uvedl, že se nejprve musí seznámit s resortem. Se Zemanem i Bradáčovou se chce setkat. "Proti paní doktorce Bradáčové nemám vůbec nic," uvedl Blažek a připomněl, že je třeba "dodržovat štábní kulturu" a nikdo nemůže očekávat, že bude jakákoliv rozhodnutí činit automaticky na základě společenské poptávky.

Za jmenování Bradáčové se po odvolání Pospíšila postavila TOP 09, která jakýkoliv jiný postup viděla jako "zásadní koaliční problém". [celá zpráva]

Blažek připomněl, že státní zastupitelství je podřízené ministerstvu a návrhy nejvyššího státního zástupce musí být ze zákona schvalovány ministrem. Kontrola je podle něj namístě. To platí i pro připravované protikorupční státní zastupitelství.

Anketa

Bude Pavel Blažek lepším ministrem spravedlnosti než Jiří Pospíšil?
Ano
3,8 %
Ne
74,6 %
Nevím
21,6 %
Celkem hlasovalo 4856 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám