Hlavní obsah

V noci Česko ozářily desetitisíce blesků, bouřky budou řádit i nadále

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přes Českou republiku se v noci na úterý přehnaly vydatné bouřky doprovázené deštěm a silným větrem. Meteorologové napočítali desítky tisíc blesků. Navíc předpokládají, že další bouřky přijdou i v úterý a ve středu.

Detekce blesků nad územím ČRVideo: Český hydrometeorologický ústav

 
Článek

Bouřky se v noci přehnaly zejména přes Plzeňský, Ústecký, Středočeský a Liberecký kraj. Podle Štefana Handžáka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) napočítali meteorologové za posledních 15 hodin zhruba 41 tisíc blesků.

Foto: Michael Toms

Blesky nad Prahou v noci na úterý.

Celou noc navíc na mnoha místech republiky vydatně pršelo. Podle Handžáka se průměrné úhrny srážek ve zmíněných krajích pohybovaly mezi 20 až 50 milimetry. Co se týče hodinové intenzity, podle dostupných údajů byly zatím nejvydatnější srážky ve Velkých Losinách, kde za hodinu napršelo 25 milimetrů.

Bouřky kromě přívalových dešťů doprovodil také nárazový vítr, který dosahoval rychlosti kolem 25 metrů za sekundu.

Na Trutnovsku problémy s proudem

Během úterního rána bouřky postoupily do východní části Čech, zejména zasáhly Pardubický a Královéhradecký kraj. Například na Hradecku bouře vyvracela stromy, na Trutnovsku připravila desítky domácností o přívod elektrického proudu. [celá zpráva]

Foto: Pro Novinky Radek Douša

Takto velké kroupy padaly v Praze v noci na úterý.

Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže způsobily bouřky a vítr poruchy hlavně na severu a východě Čech, částečně i ve středních Čechách a na severní Moravě.

Nejpostiženějšími oblastmi je podle Kříže Děčínsko, okolí České Kamenice, podhůří Krkonoš a okolí Orlických hor. „Aktuálně evidujeme 17 poruch na vysokém napětí a bez proudu je několik stovek zákazníků, ale bouřky stále pokračují a situace se zatím mění každou minutou,“ řekl mluvčí.

Foto: Pro Novinky Lenka Šrůtová

V Milíně na Příbramsku padaly v pondělí večer kroupy téměř o velikosti tenisových míčků, které po dopadu ničily střechy aut i domů.

Kolem tří desítek výjezdů měli podle ČTK hasiči kvůli noční bouři v Plzeňském kraji. Nejčastěji vyjížděli v Plzni a na severním a jižním Plzeňsku. Čerpali vodu a odstraňovali ze silnice spadlé stromy a větve, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

Bouře přijdou i v úterý

Meteorologové přitom očekávají, že se bouřky vrátí s vysokou intenzitou během úterního a středečního odpoledne či večera. V úterý se to týká zejména Čech, i když zasažena bude i Morava. "Zítra (ve středu - pozn. red.) zasáhnou bouřky především Moravu a Slezsko,“ řekl Novinkám Handžák.

Bouřlivý červenec

Červenec je měsícem nejhojnějších bouřek a blesků. Průměrně se za celý první prázdninový měsíc vytvoří nad územím ČR mezi 130.000 až 150.000 výbojů. V noci na úterý jich napočítaly přístroje meteorologů na 40.000. Je to zhruba o třetinu méně než v bouřce, která se nad Českem přehnala loni v polovině července. Oproti tomu například červenec roku 2004 byl poměrně klidný s 64.000 blesků za celý měsíc.

Jak bude vypadat statistika letošního prvního prázdninového měsíce, ukážou následující dny. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude dosavadní charakter počasí pokračovat v dalších dnech, počty blesků by tak měly dále růst.

Statistiku počtu blesků za jednotlivé měsíce mají meteorologové k dispozici od roku 2002. Mezi období s četnými bouřkami podle ní patří například léto roku 2007, kdy bylo v červnu zaznamenáno 146.000 blesků, v červenci 109.000 blesků a v srpnu 126.000 blesků.

Bouřek a potažmo blesků během roku přibývá od ledna do července, pak se trend obrací. Zatímco v lednu se nad Českem vytvoří průměrně 20 až 50 blesků, v únoru a březnu jich bývá 500 až 600, v květnu 30.000 až 50.000, v červnu kolem 75.000, v červenci 130.000 až 150.000, v srpnu už většinou počet blesků klesá mezi 30.000 až 60.000, v září mezi 20.000 až 35.000. V říjnu už je blesk opět ojedinělým jevem s počtem zhruba 400 za měsíc.

Zdroj ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám