Hlavní obsah

Archeologové v Opavě našli unikátní středověký zlatý prsten

Právo, Denisa Telaříková
Opava

Zlatý středověký pečetní prsten s drahým kamenem objevili minulý týden archeologové při výzkumných pracích prováděných v opavských parcích, které se rekonstruují. Podle památkářů se jedná o mimořádný nález nejen v rámci Moravskoslezského kraje, ale i celého Česka.

Foto: archiv Národní památkový ústav Opava

V Opavě archeologové našli zlatý pečetní prsten s drahokamem, který patřil ženě žijící na přelomu 13. a 14. století

Článek

„Jedná se o velmi významný nález, který přibližuje prostředí vyšších společenských vrstev v prostředí středověké Opavy. Jen výjimečně archeologové narazí na zlaté středověké šperky. Lidé se jich samozřejmě záměrně nezbavovali. Před několika lety se to například podařilo archeologům v Praze na Náměstí Republiky, kteří zde našli také zlatý pečetní prsten avšak s hebrejským nápisem,“ vysvětloval Právu vedoucí archeolog opavské pobočky Národního památkového ústavu Michal Zezula.

Většinou bývají šperky nalézány jako součást výbavy hrobů, například z doby stěhování národů či raného středověku,

Zezula dodal, že prsten objevili opavští archeologové v místě zaniklých hradeb pod Ptačím vrchem.

„Sonda dosáhla až do středověkého příkopu, jehož dno se nacházelo zhruba čtyři metry pod současnou úrovní terénu. Prsten byl trochu zdeformovaný, zřejmě na něj už v minulosti někdo šlápl,“ líčil dále Zezula unikátní nález. „Prsten je zlatý s otočnou kulatou pečetí, na jejíž druhé straně je osazen drahokam, patrně safír.“ Zezula zkonstatoval, že jisté je, že prsten nosila žena.

Foto: archiv Národní památkový ústav Opava

V Opavě archeologové našli zlatý pečetní prsten s drahokamem, který patřil ženě žijící na přelomu 13. a 14. století

„Dokládá to latinský nápis, který je vyryt po obvodu prstenu, samotná pečeť nese vyobrazení zatím neznámého ptáka. Podle písma a hloubky, v níž byl nalezen společně s keramikou, můžeme jeho původ zařadit na přelom 13. a 14. století,“ upřesnil dále Zezula.

Lidé prsten uvidí, muzeum připravuje výstavu

Tajemství opavského středověkého pečetního prstenu se ale teprve bude odhalovat. Odborníci jen nyní uloží do depozitáře a bude proveden pečlivý výzkum, který může trvat měsíce i roky. „Je možné, že nás k odhalení majitelky prstenu dovede zmínka či informace v nějaké listině, nebo pomůže náhoda,“ doufá vedoucí opavských archeologů.

O tom, jak se vůbec prsten do hradního příkopu dostal, mohou lidé zatím spekulovat a nechat volný průchod své fantazii. Nelze vyloučit, že se prsten časem podaří ztotožnit s konkrétní historickou osobností, okolnosti ztráty předmětu se ale patrně objasnit nepodaří.

„Veřejnost by si mohla unikátní prsten prohlédnout v Opavě už příští rok, kdy bychom chtěli uspořádat výstavu ze záchranného výzkumu prováděného v opavských parcích,“ plánoval Zezula.

Další místo, kde archeologové na Opavsku nalézají zajímavé historické artefakty, je v Holasovicích. „Od loňského roku jsme zde již objevili středověkou ostruhu, či broušené kamenné nástroje z pozdní doby kamenné, které dokládají, že zde byla činnost soudobého výrobního centra. Nález ostruhy spolu se staršími nálezy svědčí o tom, že se v prostoru holasovického dvora pohybovali ve středověku příslušníci společenské elity,“ shrnul Zezula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám