Hlavní obsah

Nečas odstřelil Pospíšila kvůli něčemu jinému, než tvrdí, shodují se odborníci

Právo, Josef Koukal, Radim Vaculík

Příznivci i odpůrci, vzdálení i blízcí spolupracovníci čerstvě odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) se shodují v jednom. Důvod, jímž premiér Petr Nečas (ODS) spěšné stažení populárního člena vlády zdůvodnil, se jim nezdá. O skutečném pozadí nečekaného kroku nechtěla většina oslovených osobností spekulovat, že by ale ministr přišel o křeslo kvůli požadavku na navýšení rozpočtu, tomu nikdo nevěří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

„Nějaké ekonomické věci jsou samozřejmě zástupný důvod. Hlavní důvod je ten, že orgány činné v trestním řízení se rozhýbaly a začaly konat a hlavně je to bitva o post vrchního státního zástupce v Praze, kam potřebují dát dalšího zametače a ne někoho, kdo se odváže a bude konat, jak má,“ komentovala důvody odvolání Pospíšila někdejší nejvyšší státní zástupkyně a nyní místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Marie benešová

O zámince hovořila, stejně jako ostatní, i předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová.

„Rozpočtový problém je chronická záležitost v celé republice i na ministerstvu spravedlnosti, speciálně v tom vězeňství. Bohužel ve chvíli, kdy se hraje o Vrchní státní zastupitelství v Praze, se to jeví jako zástupný problém,“ míní Brožová.

Zeman je překvapen

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman krok premiéra Nečase nečekal. „Je to překvapivé rozhodnutí. V okamžiku, kdy v pondělí prošel věcný záměr zákona o státním zastupitelství protikorupčním výborem vedeným vicepremiérkou Karolínou Peake, tak jsem měl za to, že se zase legislativa týkající se státního zastupitelství posouvá dále, tak mě to vážně překvapilo,“ řekl Právu Zeman.

„Jsem tím zaskočen,“ reagoval na odvolání Pospíšila prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník. Na důvody nečekaného kroku nemá podle svých slov zatím názor. „Jestli je to ten pravý důvod, to opravdu netuším,“ konstatoval Lichovník. „Navýšení rozpočtu resortu spravedlnosti považuji naopak za velmi potřebný krok. Rozpočet je napjatý, co já pamatuji, něco přes dvacet let,“ dodal prezident Soudcovské unie.

Vesecká: Resort nezvládal, ale důvod je zástupný

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, kterou vláda odvolala předloni na Pospíšilův návrh, se na odvolací důvody někdejšího soka dívá skepticky. „Je více ministrů, kteří usilují o navýšení rozpočtu pro svůj resort. O co jiného by ministr usiloval?“ pozastavila se nad zdůvodněním premiérova kroku Vesecká. „Vůbec nechci spekulovat, ale ten důvod se mi zdá zástupný,“ podotkla bývalá nejvyšší žalobkyně.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Vesecká se přitom ani dnes netají se svým kritickým názorem na Pospíšilovo působení v čele ministerstva. Právě kvůli ministrově osobě rezignovala krátce po odvolání z čela státního zastupitelství i na funkci řadové státní zástupkyně. „Jeho působení, tak jak jsem ho vnímala, jsem popsala ve svém rezignačním dopise. Nechtěla jsem pracovat pod panem ministrem. Myslím, že svůj resort vůbec nezvládal,“ dodala Vesecká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám