Hlavní obsah

Konec Pospíšila: TOP 09 hovoří o překvapení, ČSSD připomíná Rampulu

Právo, Novinky, rsk, jas
Aktualizováno

Představitele koaliční TOP 09 středeční rozhodnutí premiéra Petra Nečase (ODS) odvolat ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) překvapilo. Opoziční ČSSD naopak neuspokojilo premiérovo vysvětlení a odvolání dává do souvislosti se změnami v justici, které ministr prosazoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl Právu, že o Nečasově rozhodnutí předem nevěděl. "Mohu ho vzít na vědomí, nemohu zpochybnit výsostné právo předsedy vlády a ODS odvolat ministra za ODS," řekl. Na dotaz, zda si myslí, že veřejnost přijme premiérovo vysvětlení, že Pospíšil svoji roli manažersky nezvládl, odpověděl: "Své rozhodnutí se mnou nekonzultoval, má na něj právo a mohu ho jedině vzít na vědomí."

Šéf poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík odvolání Pospíšila označil za "velmi překvapivé" a Nečasovu odůvodnění nerozumí. "Považuji pana Pospíšila za úspěšného ministra spravedlnosti, kterému se mnohé věci podařily, nicméně krok je plně v pravomoci premiéra, byť ho nechápu," řekl Právu.

"Odvolání člena vlády je pravomocí pana premiéra. Tento krok jsem zatím zaregistrovala pouze z médií, o podrobnosti se budu teprve zajímat. Z mého hlediska je podstatné, aby nebyla ohrožena reforma státního zastupitelství a další důležité připravované legislativní změny v působnosti rezortu spravedlnosti," uvedla k odvolání Pospíšila vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Chceme znát skutečné důvody, žádá ČSSD

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka konstatoval, že důvody k odvolání, které premiér uvedl, "nikdo nepokládá za skutečné". Podle Sobotky může být za odvoláním vnitřní boj uvnitř ODS či obavy z postupu policie a státního zastupitelství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek (vlevo) a Bohuslav Sobotka (oba ČSSD).

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek dal odvolání ministra do přímé souvislosti se jmenováním nového pražského vrchního státního zástupce, který nahradí Vlastimila Rampulu. "Kauzu letounů CASA dozoruje právě pražské vrchní státní zastupitelství," dodal Zaorálek s odkazem na kauzu poslankyně Vlasty Parkanové (TOP 09).

„Ta rychlost, se kterou došlo k odvolání souvisí právě s tím, aby bylo zabráněno jmenování vrchního státního zástupce, který by mohl být jmenován tak, že by se choval jinak než pan Rampula a pan Grygárek a skončila by doba zametání kauz,“ dodal Zaorálek.

Podle šéfa poslanců soc. dem. Jeronýma Tejce jde “o pouhý začátek tlaku na Nejvyšší státní zastupitelství, na státní zastupitelství jako takové a je to trest pro ministra Pospíšila za to, že neohlídal situaci, a za to, že policie se souhlasem státního zastupitelství se rozhodla požádat o vydání významné členky koaliční strany a především blízké spolupracovnice Miroslava Kalouska k trestnímu stíhání.“

"Odvolání ministra Pospíšila vnímám jako zcela nepatrnou kosmetickou úpravu, která ve skutečnosti nic nemění ani na celkové nekompetentnosti této vlády, ani na spojení řady členů koalice s různými spornými kauzami. Jen doufám, že funkci neobsadí ještě méně znalý člověk," reagoval šéf KSČM Vojtěch Filip.

"Domnívám se, že skutečným důvodem k odvolání ministra spravedlnosti by mohla být vůle Pospíšila jmenovat Lenku Bradáčovou na místo odvolaného Vlastimila Rampuly,“ míní šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám