Hlavní obsah

Prahu čekají radikální změny v MHD

Praha

Pražané a návštěvníci metropole by se měli připravit na rozsáhlé změny v městské hromadné dopravě (MHD). Prahu čekají prázdninové výluky, ale i dlouhodobé změny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rozsáhlá změna, kterou v úterý odsouhlasili pražští radní, se od 1. září dotkne dlouhodobě zejména tramvajových a autobusových spojů. Zavedeny budou páteřní linky, zároveň budou omezeny souběžné spoje. Ročně se tak má ušetřit 406 miliónů korun.

Rušení tramvajových linek

Páteřní tramvajové spoje, mezi které budou patřit linky 3, 9, 11, 17 a 22, budou mít ve špičce intervaly čtyři minuty. Mimo špičku budou jezdit po pěti minutách, o víkendu každých 7,5 až deset minut. Zavedeno bude nové přímé spojení z Letné přes Malou Stranu na Smíchov a posíleny budou spoje v Nuslích a na Albertově. Nové spojení Spořilova s Národní třídou má umožnit alternativu k metru C.

Zrušeny budou tramvaje číslo 15, 19 a 21. Omezeny budou spoje v severovýchodní části města, především na tratích do Ďáblic, ke kobyliské vozovně, dále v Zenklově a Trojské ulici. Méně spojů bude jezdit také kolem tržnice v Holešovicích a po Libeňském mostě.

Metrobusy pojedou každých 6 až 8 minut

Celkem 38 autobusových linek bude nově zařazeno mezi takzvané metrobusy, které budou mít ve špičce interval šest až osm minut. Mimo špičku budou jezdit každých 15 až 20 minut. Na tyto linky budou nasazeny především kloubové vozy. Mezi metrobusy budou patřit mimo jiné spoje číslo 119, 125, 136, 140, 167, 170, 177, 180 či 197.

Některé autobusové linky budou omezeny, a to například tam, kde zároveň jezdí tramvaje nebo metro. To se dotkne například autobusu 102 v úseku Kobylisy - Nádraží Holešovice, autobusu 154 ve Švehlově ulici či linky 218 na Evropské třídě. Méně autobusů bude jezdit rovněž po Plzeňské ulici či v Uhříněvsi.

O prázdninách se chystají výluky tramvají

Kromě dlouhodobých změn čeká hlavní město během prázdnin řada tramvajových výluk, které v úterý představil pražský dopravní podnik. Dotknou se provozu na Letné, Floře, v Braníku a Hostivaři. Důvodem jsou především opravy tramvajových tratí. Kvůli výlukám musí cestující počítat se změnou tras tramvajových linek 1, 4, 5, 8, 10, 11, 16, 20, 22, 24, 25, 26 a nočních spojů. Tramvaje číslo 6, 15, 19 a 21 nebudou v provozu.

Od soboty 30. června až do začátku září nebudou jezdit tramvaje v úseku Průběžná - Nádraží Hostivař. Zavedena bude náhradní autobusová doprava X22, která obslouží hostivařské nádraží, Zahradní Město, nádraží ve Strašnicích a Kubánské náměstí. Další náhradní linka X26 pojede z Nádraží Hostivař na Skalku.

V sobotu začne také další výluka v oblasti křižovatky Flora. Potrvá do 8. srpna. V provozu bude náhradní linka X11 v úseku Želivského - Flora - Radhošťská.

Až do září bude pokračovat výluka mezi Letenským náměstím a Špejcharem, která začala na počátku června. Mezi zastávkami Hradčanská - Sparta a Letenské náměstí jezdí přes den náhradní autobusy X1, úsek mezi Strossmayerovým a Letenským náměstím obsluhuje mimořádně linka 31.

Od poloviny června do 25. července trvá výluka obratiště v Braníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám