Hlavní obsah

Česko zažije teplotní skoky, víkend bude tropický

Novinky, val
Praha

Českou republiku čekají v následujících dnech poměrně značné teplotní skoky. Zatímco v první polovině týdne nepřekročí rtuť teploměrů 24 stupňů, o víkendu už by mělo být až o deset stupňů více. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Článek

Během prvních dvou dnů tohoto týdne se nad naším územím přežene studené proudění, které přinese během pondělního dne teploty do 22 stupňů. Večer by ale postupně mělo oblačnosti ubývat.

V úterý tak bude zpočátku polojasno nebo skoro jasno. Ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky. Ráno bude chladněji než v minulých dnech: 12 až 8 stupňů Celsia. Odpoledne vystoupají teploty na 19 až 23 stupňů.

Ještě o jeden stupeň víc by mohlo být ve středu odpoledne, ráno však zůstane stejně chladné, přestože bude slunečno. Uprostřed týdne se však přes Českou republiku přežene teplá fronta, díky které ve středu odpoledne přibude oblačnosti a místy se mohou vyskytnout i přeháňky.

Od pátku začnou třicítky

Od čtvrtka však bude do Česka od jihozápadu proudit teplý vzduch, který přinese teploty od 22 do 26 stupňů. Teplejší bude také ráno, kdy naměříme 16 až 12 stupňů. Kvůli doznívání přechodu teplé fronty bude zpočátku dne ještě oblačno s občasným deštěm a přeháňkami.

Pátek už ale bude mít skoro tropický charakter. Odpolední teploty se mají pohybovat mezi 28 až 32 stupni, navíc bude převážně slunečno, jen odpoledne se mohou objevit lokální bouřky z tepla.

Slunečné počasí nás čeká také o víkendu, kdy se teploty vyšplhají na 30 až 34 stupňů Celsia. Odpoledne se proto mohou vyskytnout přeháňky a bouřky, které případně doprovodí nebezpečné meteorologické jevy.

Podobný charakter počasí by se podle Honsové mohl udržet až do následující středy, kolem svátečních dnů ve čtvrtek a v pátek by se mělo začít zase ochlazovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám