Hlavní obsah

Znalecký posudek při nákupu letadel CASA nebyl potřeba, potvrzuje Ústav státu a práva

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem (TOP 09) v pondělí doručilo sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru odborné stanovisko, ve kterém se potvrzují ministrova dosavadní tvrzení, že policie, která chce stíhat někdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) kvůli údajně předraženému nákupu vojenských letounů CASA, dělá chybu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ministerstvo financí zveřejnilo i právní názor Ústavu státu a práva Akademie věd ČR, o nějž se odborné stanovisko opírá. Zveřejněn byl rovněž posudek náčelníka Generálního štábu k nákupu letounů.

„Základní otázkou je, zda zadavatel měl povinnost nechat zpracovat znalecké posudky na ocenění majetku (letounů),“ uvádí Ústav státu a práva ve svém stanovisku a následně konstatuje: "Závěr je, že zadavatel takovou povinnost v žádném případě neměl."

Posudek ministerstva pak obsahuje detailní zdůvodnění, proč ani podle jeho názoru nedošlo k porušení zákonů.

"Z výše uvedeného je pak logicky zřejmé, že pokud neměl zadavatel povinnost provést ocenění majetku podle zákona o oceňování, neměl ani povinnost nechat si zpracovat znalecký posudek," konstatoval ministr Kalousek v dopise adresovaném předsedovi mandátového a imunitního výboru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

"Závěrem musím konstatovat, že výše uvedená praxe byla aplikovaná nejméně po dobu 10 let, aniž by odkudkoliv zazněla sebemenší polemika," připomněl Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám