Hlavní obsah

Kalouskovy výroky o útoku na demokracii nadzvedly policii i opozici

Novinky, jas
Aktualizováno

Nedělní výroky ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který v Otázkách Václava Moravce v souvislosti s žádostí policie o vydání Vlasty Parkanové (TOP 09) ke stíhání hovořil o útoku na demokratické rozhodovací mechanismy státu, vyvolal ostré reakce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Policejní prezident Petr Lessy uvedl, že je ministrovými výroky "velmi znepokojen". Ministrovi doporučil, aby se v případě podezření na zneužití pravomocí ze strany policie obrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů.

"Pokud však jeho výroky nejsou založeny na nějakém konkrétním podkladě, jsou jeho útoky neopodstatněné a policie se jimi nenechá zastrašit," dodal.

Ozvala se i opoziční ČSSD, jejíž předseda Bohuslav Sobotka byl v nedělním pořadu Kalouskovým diskusním partnerem, ale u tohoto tématu se příliš ke slovu nedostal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

"Domníváme se, že je zcela nezbytné, aby se k celé věci urychleně a jednoznačně vyjádřil jak předseda vlády, tak ministr vnitra a ministr spravedlnosti. Pokud bude premiér Nečas nadále mlčet, vystaví se podezření, že ve skutečnosti s výroky svého ministra financí sympatizuje a že i jemu není po chuti aktivita policie v kauze CASA," přisadil si v pondělí v tiskovém prohlášení Sobotka.

Ten je ve Sněmovně předsedou mandátového a imunitního výboru, kterému ministerstvo financí v pondělí předalo oficiální právní stanovisko k výkladu zákona, na základě jehož porušení by policie chtěla stíhat Parkanovou. Podle něj posudek na nákup letounů nebyl třeba. [celá zpráva]

Jde o kontinuitu práva

Právě na rozpor mezi mnohaletou praxí posvěcenou dobrozdáním garančního ministerstva a nynějším názorem policejního vyšetřovatele v neděli Kalousek upozorňoval jako na nebezpečný precedens.

Ve stejném duchu reagoval i na požadavky ČSSD. "Zástupci ČSSD si zjevně neuvědomují, že ani tak nehájím Vlastu Parkanovou, jako desetileté konzistentní odborné stanovisko Ministerstva financí, které je garantem příslušných zákonů a je oprávněno vydávat závazná odborná stanoviska pro účely praxe. Pod toto odborné stanovisko se Bohuslav Sobotka podepsal častěji než já,"

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám