Hlavní obsah

Kalousek by se měl omluvit za slova o policejní zvůli, píší odbory. Ministr si stojí za svým

Novinky, val
Praha

V souvislosti s kauzou Vlasty Parkanové se premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek podle policistů dopustili nevhodných výroků na adresu jejich práce. Policejní odboráři proto zaslali oběma politikům káravý dopis. Ministr financí Novinkám sdělil, že na dopis, v němž jej policisté kritizují za jeho slova o policejní zvůli, již zdvořile odpověděl a za svými výroky si stojí.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

"Společně s mými kolegy jsem rozhořčen Vaším vyjádřením v kauze místopředsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Vlasty Parkanové,“ napsal ministrovi předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOS) Milan Štěpánek s tím, že policisté žádají ministra o omluvu za jeho výroky o policejní zvůli. [celá zpráva]

Uvádí dále, že "neodůvodněné ostouzení policie" rozhodně nepovede ke zvýšení ministrovy prestiže u policistů. "Snad líbivé gesto pro část veřejnosti nebo pro potenciální voliče. Ale bez znalosti konkrétního vyšetřovacího spisu, bez posouzení důkazní situace a při opomenutí alespoň základních právních zásad je to jen prázdný, urážlivý výkřik," tvrdí Štěpánek.

Kalousek si stojí za svým

Kalousek ale kritiku odmítá. Podle svých slov si dopis přečetl a "zdvořile na něj reagoval". V dopise předsedovi NOS, který mají Novinky k dispozici, uvádí, že si za svými výroky stojí, a rád by Štěpánkovi nabídl setkání, na němž by mu vše potřebné vysvětlil. "Na setkání mu chci říct, že jsem nechtěl urazit žádného poctivého a erudovaného policistu, nicméně s panem podplukovníkem Mazánkem, což je vyšetřovatel kauzy Parkanové, zažíváme opravdové psycho," řekl Kalousek Novinkám.

"Ministerstvo financí je odborným garantem výkladu zákonů, z jejichž porušení pan Mazánek paní Parkanovou viní. Všechny odborné i právní autority dávají za pravdu ministerstvu financí v jeho praxi za posledních 13 let, takže jsou jen tři možnosti: 1) vyšetřovatel tomu nerozumí a dopustil se hrubých chyb, 2) vyšetřovatel se dopustil zlovolné účelové právní konstrukce, 3) vyšetřovatel má pravdu a všechny odborné kapacity, které garantují 13 let odborný výklad ministerstva financí, se mýlí," řekl Kalousek.

"Žádné jiné varianty nejsou. Každý den jsem dalšími a dalšími externími experty ujišťován, že třetí varianta není možná. Za první nebo druhou variantu se opravdu omlouvat nebudu a jsem připraven to panu prezidentovi vysvětlit osobně," dodal.

Druhý dopis pro Nečase

Odboráři kromě Kalouska zkritizovali také premiéra Petra Nečase. Vadí jim jeho vyjádření o "partě policejních plukovníků nebo podplukovníků", kteří by měli prostřednictvím žádosti o vydání Parkanové rozhodovat o tom, "kdo bude ve vládě nebo nebude ve vládě". [celá zpráva]

Podle předsedy NOS může toto Nečasovo vyjádření vyvolat spekulace, že "Policii České republiky ovládá jakási junta, která bude diktovat politický vývoj v této zemi," píše Štěpánek v dopise, v němž na rozdíl od Kalouska nepožaduje po Nečasovi omluvu.

Premiérovi ale doporučuje, že pokud vychází z konkrétních důkazů, měl by se o "probíhajícím či plánovaném policejním spiknutí" obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů. "Bude to jistě lepší postup, než aby byly podobné signály vysílány veřejnosti od předsedy vlády," dodal Štěpánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám