Hlavní obsah

Klaus vetoval zákon umožňující zákaz pobytu za opakované přestupky

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý vetoval novelu přestupkového zákona. Prezident je podobně jako vláda, ombudsman a drtivá většina senátorů přesvědčen, že zákon je populistický, nedomyšlený a dost možná i protiústavní. Novela počítala s tím, že pachatelům opakovaných přestupků budou moci obce zakázat pobyt na svém území. O rozhodnutí hlavy státu informoval mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Novelu přestupkového zákona považuji za další doklad nebezpečného a stále výraznějšího trendu řešit společenské problémy jejich kriminalizací namísto odstraňováním jejich příčin," uvedl Klaus v odůvodnění pro předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS).

"Zákazem pobytu obec svůj konkrétní problém nevyřeší, jen ho dočasně přesune k sousedům," uvedl prezident, podle něhož by se měli poslanci nad normou ještě zamyslet.

Měl-li v mezidobí pachatel zakázán v obci pobyt, nemohl se vůči ní projevit jinak, než svou nepřítomností.
prezident Václav Klaus v odůvodnění svého veta

Klaus poukázal i na to, že navzdory návrhu předkladatelů, by zákon dopadal i místní obyvatele, nikoliv pouze na tzv. přespolní, jak byl koncipován. Poukázal i na další nesrovnalosti.

Nastínil  možnost, kdy by člověk se zákazem pobytu v obci žádal například o možnost navštívit tam lékaře a souhlas by v součinnosti dávala jak tato obec, tak obec, v níž má dotyčný trvalé bydliště.

"Nerealizovatelné je i ustanovení, podle kterého lze pachateli po uplynutí poloviny zákazu pobytu prominout zbytek trestu, jestliže se pachatel osvědčil. Není zřejmé, podle čeho by to mohl obecní úřad obce posuzovat. Měl-li v mezidobí pachatel zakázán v obci pobyt, nemohl se vůči ní projevit jinak, než svou nepřítomností," podivil se Klaus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám