Hlavní obsah

Krásné počasí budou příští týden kazit jen bouřky z tepla

Novinky, jas

Páteční relativně chladné ráno bylo na nějakou dobu poslední. Podle meteorologů začal na naše území proudit teplý vzduch ze Středomoří, takže již o víkendu se odpolední teploty dostanou k hranici 30 stupňů Celsia a ranní neklesnou pod 10 stupňů. Teplé počasí by mělo podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petra Dvořáka vydržet i v příštím týdnu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle Dvořáka přinese teplé středomořské proudění "alespoň šest nebo sedm dnů (a možná i více) s teplotami kolem 30 stupňů Celsia". Jak Dvořák připomněl, budou toto počasí doprovázet i bouřky z tepla.

V sobotu by mělo převládat jasno či polojasno. "V severozápadních Čechách se místy, jinde jen ojediněle objeví přeháňky nebo bouřky," očekávají meteorologové. Odpolední teploty se vyšplhají na 28 až 32 stupňů. V noci rtuť poklesne na 14 až 10 stupňů, ač ještě v pátek ráno zaznamenali meteorologové i mrazíky.

V neděli by se mělo vyskytovat více oblačnosti, která bude v průběhu dne od západu ubývat. Odpolední maxima se vyšplhají na 23 až 27 stupňů, přičemž na východě může být ještě 30 stupňů.

Téměř či zcela jasno by mělo být v pondělí. "Později odpoledne a k večeru se na západě Čech při zvětšené oblačnosti objeví ojediněle přeháňky nebo bouřky," uvádí ČHMÚ. Odpolední teploty se však znovu dostanou k intervalu 28 až 32 stupňů.

Více oblačnosti vydrží až do úterý, které přinese polojasno až oblačno s přeháňkami a bouřkami. Teploty se však stále budou držet mezi 24 a 28 stupni. Na jihovýchodě území očekávají meteorologové stále tropické třicítky.

I po zbytek týdne by se podle nynějších výhledů měla odpolední maxima pohybovat mezi 27 a 31 stupni, byť přechodně může být o něco chladněji. Bude převládat polojasné počasí  s přeháňkami či bouřkami. Ranní teploty budou po všechny dny kolísat mezi 18 a 13 stupni.

Dvořák v souvislosti s očekávaným počasím upozornil na zvýšené UV záření a riziko nadměrného opalování. "Lidé, kteří jsou vnímavější na výkyvy či extrémní projevy počasí, by měli být také opatrnější vzhledem k očekávaným tropickým teplotám," doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám