Hlavní obsah

Koalice odmítla snížit DPH u pohonných hmot i omezit odměny pro úředníky

Praha

Sněmovna v úterý odmítla několik návrhů z dílny opozice. Koaliční většina odmítla v prvním čtení návrh ČSSD na snížení spotřební daně z nafty a benzínu. Stejně dopadl i návrh na zavedení hranice pro maximální výši odměn pro zaměstnance státní správy. Neprošel ani senátní návrh na obnovení výplaty podpory v nezaměstnanosti bez ohledu na to, zda propuštěný získal odstupné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

ČSSD svůj návrh zdůvodňovala tím, že spotřební daň je prý neúměrně vysoká a motivuje občany a zejména velkodopravce k levnějším nákupům pohonných hmot v okolních zemích. Vláda s návrhem nesouhlasila. Poukazovala například na to, že by se propadl výběr spotřební daně. Podle vlády je i pravděpodobné, že snížení daně by využili prodejci, aby si doplnili své marže.

Pokud by vstoupila v platnost novela o omezení odměn, úředníci by ročně na odměnách mohli dostat maximálně šestinásobek svého maximálního tarifního platu. Takzvaná cílová odměna by mohla dosáhnout 1,5násobku tarifního platu.

Poslanci naopak propustili do závěrečného čtení vládní novelu zákona o hospodaření s energiemi, která zejména zavádí povinnost označovat budovy energetickými štítky, podobně jako je tomu nyní u elektrospotřebičů. Poslanci by měli novelu schvalovat ještě tento pátek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám