Hlavní obsah

Peake: Náhrady pro stíhané poslance lze omezit, ale Rathovi je vzít nemůžeme

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ačkoliv stíhaný poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath nemůže z vazby telefonovat ani cestovat, přesto dál pobírá poslanecké náhrady na telefon a dopravu. Jelikož se Rath poslaneckého mandátu nechce vzdát, nelze mu náhrady odebrat. V nedělní Partii v televizi Prima family to řekla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake (platforma LIDEM)

Článek

„Bohužel, taková jsou pravidla, takový je zákon,“ uvedla Peake s tím, že by bylo správné, kdyby se Rath svého mandátu vzdal. Dokud tak ale neučiní, má na náhrady právo, i když mají peníze sloužit k činnosti, kterou Rath provozovat nemůže.

Peake upozornila, že k pozitivnímu posunu u poslaneckých náhrad už v poslední době došlo, když byly tyto náhrady zdaněny.

Vicepremiérka také podotkla, že si dokáže představit změnu pravidel pro stíhané poslance, ale Davida Ratha by se taková změna už nedotkla. „Na tom (změně - pozn. red.) se může Sněmovna shodnout, ale ten zákon by platil až v příštím volebním období. Měnit ústavní práva v průběhu období by bylo porušením zákona,“ řekla.

To místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier je rovnou pro  uzákonění ztráty mandátu pro odsouzeného poslance. Dienstbier se pro to vyslovil v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) mu oponoval, když řekl, že většina ústavních odborníků to nepodporuje.

Podle partnera Peake v debatě, šéfa poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika, by zase nezvyklosti, jaké vzešly v případu Rath, měl řešit Nejvyšší správní soud. Ten by podle něj měl mít možnost odebrat poslanci mandát v případě trestního stíhání, aby bylo zamezeno například zneužívání poslaneckých náhrad. Kováčik podotkl, že takový „volební soud“ působil už za první republiky.

Anketa

Měl by mít soud možnost odebrat trestně stíhanému poslanci mandát?
Ano
90,5 %
Ne
8,5 %
Nevím
1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32726 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám