Hlavní obsah

Rath mě přesvědčil popisem strašných podmínek vazby, vysvětluje poslanec Ploc

Novinky, Jiří Ovčáček

Poslanec ČSSD Pavel Ploc v úterý hlasoval proti vydání bývalého hejtmana Davida Ratha k trestnímu stíhání. V rozhovoru, který poskytl Novinkám, prozradil, že na něj zapůsobil Rathův popis podmínek ve vazební věznici a také to, s jakou razancí kauza probíhá.

Článek

Hlasoval jste proti vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání. Proč si myslíte, že jde v jeho kauze o hon na čarodějnice, jak jste uvedl v odůvodnění svého postoje?

Mně celá kauza připadá ze strany policie a médií neobjektivní. Jsou zde daleko rozsáhlejší kauzy a ty se takto razantně nevyšetřují. Na hlasování jsem šel s tím, že budu hlasovat spíše pro vydání, protože logicky vím, že aby byl Rath očištěn nebo odsouzen, tak to musí rozhodnout nezávislá justice. Ale bylo to ode mě takové demonstrativní hlasování. Člověk se musí někdy zastat druhého, protože mi to opravdu připadá jako hon na čarodějnice a dvojí metr.

Přispěla k vašemu rozhodnutí nepodpořit vydání i některá z pasáží projevu, který Rath pronesl v úterý ve Sněmovně?

Na mě zapůsobilo, když hovořil o podmínkách vazby. Myslím si, že je to nedůstojné, dokud ještě nerozhodl soud. Národ se dozvěděl, jak se zachází s naším občanem ve vazbě. Kolikrát se přitom zjistí, že ten člověk je nevinný. Zapůsobilo na mě ještě to, s jakou razancí na něj nastoupili, jak to vše bylo připravené, jak to do sebe zapadalo. Například, že šel Libor Gregor podat oznámení přímo do Brna náměstkovi nejvyššího státního zástupce Igoru Střížovi, nebo, že paní předsedkyně Sněmovny Němcová byla hned k dispozici. Jeví se mi to tak, že ta kauza byla zpolitizována, že to bylo připravené.

Nebudete se tedy snažit prosadit změny podmínek ve vazebních věznicích?

Není to moje parketa, musel bych se o tomto tématu pobavit s kolegy. Ale určitě ta otázka je na místě, projev Davida Ratha by se mohl stát podnětem.

Jak na fakt, že jste nebyl pro zbavení imunity, reagovali vaši kolegové z ČSSD? Nevytýkali vám to lidé z vedení strany?

Ne, měli jsme poslanecký klub a tam se pouze probírala tabulka hlasování. To jsme měli nezávazné, rozhodoval jsem se podle svého vědomí a svědomí. Z mé strany to byl spíše takový protest.

David Rath: Vazba je proto, aby mě zlomili a dostali do depresí, mandátu se nevzdámVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám