Hlavní obsah

Ve vazbě jsme mučeni a chtějí nás zlomit, tvrdí Rath

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obviněný poslanec David Rath, který se zúčastnil úterního jednání Sněmovny, označil za jeden z důvodů, proč sám nesložil mandát, způsob, jakým s ním zacházejí ve vazbě. Uvedl, že se vazba rovná novodobému mučení a vězni jsou vystaveni tlaku, který je má „zlomit“.

David Rath: Vazba je proto, aby mě zlomili a dostali do depresí, mandátu se nevzdámVideo: Novinky

 
Článek

Rath se hned zpočátku svého asi hodinového projevu vyjádřil ke své vazbě. „Už jsem tam tři týdny a spíše mi to připadá jako půl roku. Je to absolutní bezčasí, nic se tam neděje, je to neuvěřitelná nuda,“ prohlásil.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath při projevu

Podle svých slov byl Rath původně připraven vzdát se mandátu, ale v okamžiku vsazení do vazby si uvědomil, že to není možné. Překážkou je podle něj právě způsob, jakým probíhá vazba. „Nežijeme v kulturní zemi, kde by vazba odpovídala tomu, co říká trestní zákon. My žijeme v zemi, kde vazba je novodobá tortura. Lámání, týrání lidí. To v trestním zákoníku nenajdete. To je důvod, proč lidé jsou u nás vsazováni do vyšetřovací vazby,“ řekl Rath.

Rath se také ohradil kvůli tomu, aby dalších sedm lidí obviněných spolu s ním zůstávalo ve vazbě. Mandátu se nevzdá, aby mohl některé věci uvádět na pravou míru. Ve svém proslovu dokonce vyzval lidskoprávní organizace, aby se přijely podívat do českých věznic, jak vypadá vazba a za jaké skutky se ukládá.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se proti výroku Davida Ratha ohradil. Podle něj není možné, aby byli vězni ve vazebních věznicích vystavováni tlaku s úmyslem je „zlomit“. „Nejsme v zemích třetího světa,“ zdůraznil Pospíšil v České televizi s tím, že Rathův výrok zcela popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám