Hlavní obsah

Vláda zřejmě prosadí restituce i bez VV, získala 101. hlas

Vláda by měla prosadit návrh na majetkové vyrovnání s církvemi i přes námitky Věcí veřejných. Ty žádají z návrhu zcela vyškrtnout finanční kompenzaci ve výši 59 miliard, jinak restituce nepodpoří. Podle Kateřiny Klasnové se však na stranu vlády přikloní i poslanec VV Milan Šťovíček.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John, Kateřina Klasnová a Petr Skokan na brífinku VV

Článek

Předseda VV Radek John a šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová oznámili v úterý svůj požadavek na vyškrtnutí finančních kompenzací. "Je to z důvodů neutěšeného stavu české ekonomiky a navíc - jedná se o nápravu některých křivd. Nemá to být naprostá kompenzace zcela všeho," zdůvodnila to Klasnová.

Šéf Věcí veřejných Radek John už pohrozil, že pokud Sněmovna nepodpoří jejich pozměňovací návrhy, pak poslanci za VV nezvednou ruku pro celý návrh. Ten přitom dohodla vládní koalice v době, kdy ještě VV byly jejím členem.

Návrh by měl ale i tak projít. Jak uvedla v úterý Kateřina Klasnová, ruku pro něj zvedne i poslanec VV Milan Šťovíček, čímž se počet koaličních hlasů přehoupne na většinových 101. Tím se zvyšuje pravděpodobnost, že by Sněmovna přehlasovala levicí ovládaný Senát, pokud by návrh vetoval, což se zřejmě stane.

VV chtějí zajistit transparentnost

VV chtějí podle předsedy Radka Johna zajistit zejména maximální transparentnosti vraceného majetku a zabránit prolomení historické lhůty až k roku 1919 a tehdejší pozemkové reformě. "Což bohužel v této chvíli paragrafové znění umožňuje," poznamenal John. Podle něj je skandální, že by církev nemusela prokazovat vlastnictví toho, co si nárokuje.

Pozměňovací návrhy podle Klasnové nenarušují podstatu dohody státu s církvemi, s výjimkou zrušení finanční kompenzace. VV také chtějí zrušit osvobození od daně z příjmu a daně z převodu nemovitostí v případě, že církve nabytý majetek prodají. Církve by podle ní měly mít zájem s majetkem hospodařit a ne ho prodávat. Klasnová také chce, aby v případě, že by církev nárokovala majetek, který jí nenáleží, musela zaplatit pokutu ve výši tržní ceny tohoto majetku.

Premiér Petr Nečas po pondělní výkonné radě ODS uvedl, že církevní restituce jsou prioritou pro nejbližší měsíce. Čeká, že návrh podpoří všichni poslanci jeho strany. Sněmovna se bude návrhem na vyrovnání zabývat na své řádné schůzi, která začne příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám