Hlavní obsah

Středočeský kraj chce zastavit portál tojecool.cz, který stál dva milióny

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předražená zakázka s podivně vybraným dodavatelem. Taková pověst provází portál pro mladé tojecool.cz, který Středočeský kraj nechal zhotovit za dva milióny korun. Nyní se chce tohoto webu zbavit a rada kraje rozhodla o jeho zrušení, informoval v pondělí Český rozhlas.

Foto: tojecool.cz

Portál tojecool.cz

Článek

„Všechny projekty, které se v médiích objevily, že by mohly být předražené, jsme nechali prověřit auditem. Na základě toho jsme došli k závěru, že ten projekt není zcela potřebný pro Středočeský kraj a z toho důvodu jsme ho zastavili,“ řekl ČRo náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Marcel Chládek ČSSD.

„Ta částka se pohybovala do dvou miliónů korun, v té horní hranici,“ potvrdil cenu projektu.

Portál tojecool.cz čelil kritice ze strany odborné veřejnosti, učitelů i krajské opozice. Úkolem stránek je informovat například o studentských soutěžích, školních akcích nebo přijímacích zkouškách na jednotlivé školy. Její design je založen na úpravě volně dostupných šablon, dále je portálu vytýkána nepřehlednost, praktická nepoužitelnost a grafická přeplácanost.

Podepsán Rathův obhájce

Za jeho vznikem stojí neznámá společnost Koch & Koch, která vznikla v polovině roku 2010. Na svém webu o sobě píše, že poskytuje služby a poradenství v oblasti PR, stránka obsahuje i sekci Naši klienti, kde se návštěvník dočte, že mezi klienty společnosti patří nejvýznamnější subjekty podnikající v ČR i v zahraničí, které však nebude „v rámci diskrétnosti“ jmenovat.

Když na serveru Lupa.cz vyšel článek upozorňující na nepřehlednou vlastnickou strukturu Koch & Koch a hlavně na to, že podobný portál lze pořídit nikoliv za dva milióny, ale v řádu desítek tisíc korun, firma vyzvala novináře, aby materiál stáhli pod hrozbou právních kroků.

Pod žádostí o stažení článku je podepsán právní zástupce firmy Adam Černý. Tentýž muž, který zastupuje poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, jenž byl obviněn z převzetí sedmimiliónového úplatku a nyní pobývá ve vazbě v Litoměřicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám