Hlavní obsah

Uprostřed Karlova náměstí se otevře koncentrační tábor

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Nově zbudovaný koncentrační tábor na Karlově náměstí bude připomínat 70 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Unikátní výstavu budou od neděle provázet besedy s pamětníky, filmové projekce a komentované prohlídky.

Obří koncentrační tábor uprostřed PrahyVideo: Novinky

 
Článek

V rámci výstavy se návštěvníkům koncentračního tábora symbolicky představí 70 příběhů lidí, kteří se zapojili do československého protinacistického odboje. Výstava má kolemjdoucím připomenout období heydrichiády, obětavost jedinců a také hrůzy, které v té době Česko potkaly.

„Český národ měl tisíce lidí, kteří se vzbouřili a šli tvrdě proti nacistům. Máme být na co hrdí, naši prarodiče nebyli zbabělci. Jejich statečnost byla obrovská,“ vypráví Mikuláš Kroupa, ředitel agentury Postbellum, která 11 let obchází pamětníky a vyzpovídala přes 2000 lidí.

Výstava má návštěvníkům ukázat, že datum 27. května 1942 není pouze o dvou mužích, o parašutistech Gabčíkovi a Kubišovi, ale o stovkách dalších statečných lidí, kteří s vědomím toho, že mohou ztratit životy, pomáhali parašutistům v práci. Mnozí z nich u sebe ukrývali odbojáře nebo uprchlé Židy.

Kromě hrdinských příběhů tu ale najdete i příběhy lidí, kteří spolupracovali s gestapem, a dokonce sedm příběhů vysokých nacistických pohlavárů, kteří nesou mimo jiné zodpovědnost za vypálení Lidic a Ležáků.

Příběh lidických žen

Zajímavým a méně známým příběhem je vyprávění o osudech desítek lidických žen, které byli nacisty odvedeny do koncentračního tábora Ravensbrück. Celé roky tu žily v nevědomosti. Netušili, že Lidice padly popelem. Přežívaly jen díky naději, že se jednou opět shledají se svými muži a dětmi.

Žádná z těchto žen během let v táboře nespáchala sebevraždu i přesto, že to bylo běžnou praxí. Těšily se totiž domů a netušily přitom, že se nemají kam vrátit. Kruté prozření přišlo až v květnu roku 1945. Poté, co byly osvobozeny, se jim zhroutil svět.

Organizátoři výstavy si jako připomínku období heydrichiády vybrali koncentrační tábor z toho důvodu, že právě v nich lidé pocítili nejsilněji odplatu za smrt Heydricha. Příkladem  krveprolití, které proběhlo v rámci represí po atentátu na říšského protektora, byla poprava 261 odbojářů a parašutistů v Mauthausenu.

Unikátní výstavu platí dárci agentury Postbellum. Stavba koncentračního tábora stála přes 2 000 000 korun. Veřejnosti se otevře v neděli 27. května v 16 hodin a potrvá až do 18. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám