Hlavní obsah

Rathova Hostivice potichoučku zrušila zakázku na sokolovnu a bazén

Právo, Radek Plavecký

Zatčený bývalý hejtman David Rath (zvolen za ČSSD) si stále nechává některé své funkce. Kromě toho, že zůstává poslancem, je stále také zastupitelem v Hostivici, kde bydlí, a dokonce i předsedou Výboru regionální rady, který schvaluje přidělování evropských dotací.

Foto: Tomáš Jůnek, ČTK

Dům Davida Ratha v Hostivici u Prahy

Článek

Na žádnou z těchto funkcí Rath nerezignoval, a to navzdory svým prohlášením po svém zatčení, že nebude na politických funkcích lpět.

Zarážející je také poslední konání radnice v Hostivici. Ta měla po dřívějších mnohamiliónových investicích další velké plány. Podle zjištění Práva v březnu vyhlásila veřejnou zakázku na rekonstrukci sokolovny a stavbu plaveckého bazénu téměř za 52 miliónů. V úterý však tuto zakázku zrušila.

Městečko s osmi tisíci obyvatel a s celoročními příjmy kolem 60 miliónů chtělo podle záměru popsaného ve věstníku veřejných zakázek i za vydatné pomoci evropských dotací místní sokolovnu přeměnit na „moderní společensko-kulturně-sportovní centrum odpovídající požadavkům 21. století“.

Předmětem stejné zakázky bylo také vybudování plaveckého bazénu a modernizace celého sportovního komplexu. Začít stavět se mělo v červenci letošního roku, ovšem za předpokladu, že město získá evropské dotace.

Peníze měly jít z jiných zdrojů

Starosta Jaroslav Kratochvíl (ČSSD) se ke zrušení zakázky vyjádřil jen velmi stroze. „Bylo to z administrativních důvodů. To by vás nemuselo zajímat, o tom nemusíte ani psát,“ řekl starosta Kratochvíl a velmi kvapně zavěsil telefon, aniž by cokoli podrobněji vysvětlil.

Podle rozpočtu na tento rok vyhradilo vedení Hostivice na svá sportovní zařízení jen šest miliónů, takže drtivá většina peněz měla jít z jiných zdrojů, tedy hlavně z dotací, nad nimiž donedávna držel ruku právě hejtman Rath.

Ten by o roli předsedy Výboru regionální rady měl podle zastupující hejtmanky Zuzany Moravčíkové (ČSSD) přijít až novou volbou. Výbor ovládaný soc. dem. a komunisty by měl zasedat v těchto dnech. Kdy přestane být Rath zastupitelem Hostivice, není jasné, protože rezignaci tamnímu starostovi dosud neposlal, takže za něj nemůže nastoupit náhradník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám