Hlavní obsah

ČR chce po Kanadě zrušení víz, jinak ztíží její obchodní dohodu s EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika může Kanadě zkomplikovat jednání o své obchodní dohodě s Evropskou unií. ČR požaduje zrušení vízové povinnosti pro své občany. Po nedělním jednání s kanadským premiérem Stephenem Harperem na okraji chicagského summitu NATO to novinářům řekl český předseda vlády Petr Nečas.

Foto: Jeff Haynes, Právo

Premiér Petr Nečas po příletu do Chicaga na summit NATO.

Článek

"Jsme silní zastánci liberalizace obchodu a vytvoření zóny volného obchodu s Kanadou, USA, Japonskem, Jižní Koreou a dalšími oblastmi. Nicméně jsem považoval za svoji povinnost korektně informovat kanadského premiéra, že za situace, kdy tady není změna vízového režimu, tak se sjednání této dohody ze strany České republiky může setkávat s celou řadou problémů a potíží včetně potíží s ratifikací v parlamentu, které jsou z politických důvodů naprosto pochopitelné," uvedl Nečas.

Kanada vízovou povinnost obnovila před třemi lety kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl z ČR. Otázka od té doby patří mezi palčivé téma vztahů obou zemí.

Kanada chce změnit pravidla o azylu

Kanada by ráda uzavřela s Českou republikou dohodu, která by u neúspěšných českých žadatelů o azyl řešila jejich návrat do vlasti. ČR to odmítá s tím, že již nyní existují dohody, které tuto problematiku řeší.

"Existují úvahy, že by byla podepsána ještě nějaká další smlouva, která by řešila odchod žadatelů o azyl z Kanady. My jsme přesvědčeni, že z politických i právních důvodů, mám na mysli například i některé evropské normy včetně lisabonské smlouvy, to zkrátka není možné," řekl Nečas. Dodal, že iniciativa k nedělnímu setkání vzešla z kanadské strany.

Česko v minulosti upozorňovalo na to, že Kanada kvůli zvýšenému počtu žádostí sice zavedla vízovou povinnost vůči němu, ale již ne vůči Slovensku a Maďarsku. "Jak říkal náš národní klasik dobrý voják Švejk, 'na světě je hovno a žádná spravedlnost'," odpověděl v Chicagu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na otázku Českého rozhlasu, zda je to spravedlivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám