Hlavní obsah

Žádné informace od nás neunikají, tvrdí Bradáčová. Stěhování případu se nebojí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která pracuje na kauze údajného uplácení v kauze poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha odmítla, že by ze státního zastupitelství unikaly informace ze spisu. Bradáčová to v neděli řekla v České televizi v Otázkách Václava Moravce (OVM).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Podle Bradáčové veškeré informace, které přinesla média, byly poskytnuty vědomě buď přímo státním zastupitelstvím nebo byly obsaženy v rámci spisu pro mandátový a imunitní výbor, či zazněly při projednávání návrhů vazby aktérů. Jako součást obhajoby je rovněž mohly poskytnout obhájci. "K žádnému úniku zatím nedošlo," uvedla Bradáčová.

Podle ní ze spisu zatím vyplývá, že není důvod, aby byl předán pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství. Podle jednoho z paragrafů ministerské vyhlášky z roku 1994 mají dozor v případech, jimiž byly dotčeny finanční nebo ekonomické zájmy EU a kde výše škody přesahuje 150 miliónů korun, vykonávat vrchní státní zástupci. [celá zpráva]

Rampula chtěl pouze standardní informace

Bradáčová uvedla, že pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula si vyžádal pouze standardní informace o případu a dodala, že podle jejích informací je zatím celá kauza "věcně i místně příslušná" ústeckému státnímu zastupitelství. Bradáčová rovněž doplnila, že v kauze Rath se "zatím s žádnou přímou výhrůžkou nesetkala".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se zdraví s vicepremiérkou Karolínou Peake

Hosty OVM byla rovněž vicepremiérka Karolína Peake a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ti diskutovali například o  potřebě nového zákona o státním zastupitelství, který kabinet již delší čas připravuje, či o zákonu o veřejných zakázkách.

V rámci nového zákona o státním zastupitelství by Bradáčová uvítala, kdyby šéfa speciálního protikorupčního útvaru nejmenovali politici, ale nejvyšší státní zástupce.To je podle Peake ostatně obsaženo i v připravovaném návrhu, který by mohl dostat kabinet na stůl již koncem května.

Měl by Dolejš skončit v čele komise pro BIS?

Peake a Sobotky hovořili rovněž o tom, zda by měl předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš zůstat v čele sněmovní Komise pro kontrolu BIS. Sobotka v tom problém nevidí, podle Peake není Dolejš coby blízký spolupracovník exhejtmana Davida Ratha "tím správný jménem".

"Nemám poznatky, že by Dolejš byl zapojen do skandálu s Davidem Rathem," uvedl Sobotka a připomněl, že poslanec není členem rady kraje ani zastupitelem.

Odcházet nehodlám, tvrdí Dolejš

Dolejš v reakci uvedl, že je pro současnou pravicovou vládní koalici nepohodlnou osobou. "Nevidím důvod k odstoupení, protože jsem nic nespáchal. Pouze to, že jako předseda komise plním své povinnosti a postupuji razantně ke kauze Janoušek a k aféře údajného úniku informací z BIS do ABL," uvedl v tiskovém prohlášení.

"Mám pocit, že kauzu Rath chtějí lidé z pravicové vládní koalice využít k tomu, abych byl v rámci mé činnosti pacifikován a umlčen," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám