Hlavní obsah

Zájem rodičů i škol o nové písmo pro prvňáky roste

Dvouleté testování nového písma Comenia Script na základních školách se pomalu blíží do finále. Projektu, který spustilo Ministerstvo školství ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy v září 2010, se dnes účastní 40 základních škol z celé České republiky a zájemců o nové školní písmo pro prvňáčky údajně stále přibývá.

ZŠ v Horních Počernicích je jednou z těch, kde se testuje nové písmo Comenia ScriptVideo: Novinky

 
Článek

Během dvou let vyzkoušely nový typ písma Comenia Script, jehož autorkou je grafička Radana Lencová, stovky dětí. Jeho příznivci uvádějí jako jeho hlavní výhody jednoduchost, čitelnost a praktičnost.

“Mně přijde jednodušší používat Comenia Script, protože ho budete využívat celý život. Dneska se naučíte psací písmo, ale někdy na druhém stupni již děti opouští klasické písmo a začínají stejně psát tiskacím,“ říká třídní učitelka 2.A Jana Valentová ze základní školy v Horních Počernicích v Praze, která své žáky už druhým rokem učí nové písmo a nemůže si ho vynachválit.

Velmi důležitá jsou podle ní oproti klasickému písmu jednoduchá velká písmena. “Skvělé je i to, že existují varianty pro praváky a leváky, navíc spousta dětí má grafomotorické problémy a právě pro ně je Comenia Script daleko jednodušší,“ dodává Valentová. Odpůrci zase tvrdí, že zredukovaná podoba písma omezuje tvůrčí rozvoj osobnosti dítěte a navíc ničí kulturní tradice.

Testování končí 30.června, pak se bude hodnotit

Testovací fáze projektu skončí 30.června, v období od července do listopadu by pak mělo dojít k závěrečnému vyhodnocení výsledků a zjištění, zda je písmo pro děti vhodnější než klasický kudrlinkový krasopis. Dnes se nové písmo používá přibližně na 40 školách po České republice, o tom, zda škola vyzkouší nový systém písma, rozhoduje ředitel vzdělávacího ústavu po dohodě se všemi rodiči žáků.

Učitelka Jana Valentová z pražské základní školy tvrdí, že mezi rodiči budoucích prvňáků je zájem o nové písmo takřka stoprocentní. O rostoucím zájmu svědčí i fakt, že speciální školení pro stávající nebo budoucí učitele prvních tříd, která pořádá Pedagogická fakulta UK, musí stále navyšovat kapacitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám