Hlavní obsah

Vedení ČSSD vyzvalo Ratha ke složení poslaneckého mandátu

• Aktualizováno
Novinky, jas

Politické grémium ČSSD v pátek podle očekávání vyzvalo Davida Ratha, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Grémium rovněž navrhlo pozastavení členství v ČSSD Kateřině Pancové a Petru Kottovi, kteří byli spolu s Rathem obviněni. Po jednání grémia to oznámil předseda strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka se svým prvním zástupcem Michalem Haškem

Článek

Zároveň dodal, že nemá k vyšetřování žádné bližší informace kromě těch, které se objevily v médiích. Rath by měl podle Sobotky odejít z politiky a o jeho vině by měl rozhodnout soud, nikoliv Poslanecká sněmovna.

Podle Sobotky by měla středočeská organizace ČSSD vyvodit odpovědnost. Odpoledne se proto jednání ústředního výkonného výboru zúčastní šéf středočeské organizace Richard Dolejš.

Rathovy výroky nebudeme komentovat

ČSSD nebude dále komentovat Rathovy výroky, neboť již není členem strany. "Není to věc, kterou by měla ČSSD dále komentovat," dodal Sobotka.

Bývalý středočeský hejtman Rath byl spolu s dalšími sedmi lidmi obviněn z úplatkářství a poškozování finančních zájmů EU v souvislosti se zakázkou na rekonstrukci zámku v Buštěhradě. Policisté jej zadrželi v pondělí s částkou sedm miliónů korun v krabici od vína.

Sobotka odmítl, že by existovala souvislost mezi Rathovou kauzou a financováním ČSSD. "Jsou to všechno spekulace," doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám