Hlavní obsah

Poslanec Baštýř rozčílil nejasnostmi s prodejem pozemků stranické kolegy

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žonglování s čísly, kolik metrů čtverečních pozemků potřebných pro stavbu dálnice D3 a v jaké lokalitě skutečně prodal Ředitelství silnic a dálnic poslanec Václav Baštýř (ODS), rozčílilo už i některé poslancovy stranické kolegy.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Poslanec Václav Baštýř

Článek

Ty zlobí, že Baštýř nedokázal hned poté, co se media začala zajímat o jeho transakce s  pozemky, z nichž část koupil v roce 2010 a nyní část prodal ŘSD, jasně říci kde a o jakou výměru se jednalo.

„Otázka je, o jaké objemy šlo. Pokud je to opravdu jen 2000 metrů čtverečních z 101 000, pak v tom nevidím problém. Informaci, kterou přinesla ve středu MF Dnes, že pan poslanec prodal ŘSD ve zmíněné lokalitě dalších několik tisíc pozemků za přibližně tři čtvrtě miliónu, nemohu komentovat," řekl Právu senátor Pavel Eybert (ODS), který je rovněž předsedou sdružení na podporu výstavby dálnice D3.

"Ještě jsem s ním o tom nehovořil. Pokud by šlo ale o pozemky, které pan poslanec koupil a následně prodal s výrazným ziskem, tak mu doporučuji, aby jeho část dal těm, od nichž pozemky získal. Na druhou stranu je už řadu let jasné, kudy dálnice povede, a každý, kdo zde pozemky vlastnil či stále vlastní, měl možnost si tento fakt zjistit,“ dodal s tím, že z jeho pohledu postup poslance nebyl z etického hlediska nejšťastnější.

Pochopení nenašel Baštýř ani u předsedy jihočeského regionálního sdružení občanských demokratů a ministra zemědělství Martina Kuby. Ten Právu řekl, že kauzu, která se v posledních dnech rozvířila kolem poslance Baštýře, sleduje s velkým znepokojením.

„Obecně nepovažuji za vhodné, aby jakýkoli politik profitoval na obchodním vztahu se státní institucí, to vždy vyvolává pochybnosti veřejnosti. Panu poslanci doporučím, aby si veškerou dokumentaci ke svým obchodním aktivitám pečlivě prošel a veškeré okolnosti nákupu a prodeje pozemků souvisejících s dálnicí D3 následně důkladně a srozumitelně veřejnosti vysvětlil,“ zdůraznil Kuba.

Nic nezákonného jsem neudělal, tvrdí poslanec

Baštýř pak Právu ve středu tvrdil, že další pozemky, které ŘSD prodal, byly v drtivé většině historickým majetkem jeho rodiny, a je přesvědčen, že se ničeho nezákonného nedopustil. Ředitel českobudějovické pobočky Ředitelství silnic a dálnic Josef Pešl v této souvislosti zdůraznil, že výkup pozemků pod D3 probíhal ve všech případech naprosto transparentně.

„Firmy, které pro nás inženýrskou činnost vykonávají, včetně výkupu pozemků, dostanou tzv. záborový elaborát, v němž jsou uvedena pouze jména vlastníků, bez jakýchkoliv upřesňujících údajů. S těmi pak probíhají naprosto stejná jednání. Tak tomu bylo i u Neplachova a Ševětína,“ zdůraznil Pešl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám