Hlavní obsah

Karolína Peake je zaskočena: Někdo jiný už si registruje její stranu

Právo, Jiří Hardoš, Jan Rovenský
Aktualizováno

Strana, kterou zakládá Karolína Peake, čelí nečekanému problému – může přijít o jméno. Žádost o registraci politické strany LIDEM totiž sice leží na ministerstvu vnitra už od minulého týdne, ale má to háček. Vicepremiérka ani žádný z jejích spolupracovníků ji nepodali a vnitro může registraci udělit někomu úplně jinému. Třeba i lidem kolem Víta Bárty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Článek

„Dne 9. května 2012 byl doručen návrh na registraci politické strany LIDEM. Návrh obsahuje uvedení údajů tříčlenného přípravného výboru, stanovy a petici. V současné době probíhá posouzení náležitostí návrhu podle § 6 zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích,“ sdělila v pondělí Právu mluvčí ministerstva Denisa Čermáková.

Peake v pondělí na dotaz, zda již podala na vnitro návrh na registraci LIDEM, Právu řekla: „Ještě ne, asi za týden v pondělí.“

Vicepremiérka ani nevěděla, že jiná žádost na registraci strany se stejným názvem na resortu již leží. „Jsem z toho v šoku. Nemohu odhadovat, zda jde o snahu diskreditovat registrační proces. Netuším, kdo by za tím mohl stát,“ řekla.

Žádost podáme, tvrdí poslankyně Navrátilová

Není to poprvé, co se někdo snaží platformě Karolíny Peake uškodit.

"Obstrukce nezabrání podání naší žádosti o registraci na Ministerstvo vnitra. A pokud jde o duchy nebo džiny špinavé kampaně v roce 2010, ty je třeba řádně uzavřít do lahve a už nikdy nevypouštět ven," uvedla poslankyně Dagmar Navrátilová.

Již několik hodin poté, co Peake oznámila 4. května jméno své nové strany, vytvořil někdo na internetu falešný facebookový profil. [celá zpráva]

Stejné názvy stran být nemohou

Že jde o falešný pokus o registraci strany, vyplývá i ze skutečnosti, že skutečný přípravný výbor LIDEM Peake je pětičlenný.

Kromě vicepremiérky v něm sedí ředitel jejího kabinetu Pavel Kotrba a poslanci Martin Vacek, Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok. Navíc stanovy strana také nemá hotové, jejich osm zástupců na nich pracovalo minulý pátek a sejít se mají opět dnes.

Ředitel odboru všeobecné správy vnitra Václav Henych potvrdil Právu, že žádost o registraci dorazila, kdo však za ní stojí, nechtěl říci. „Tyto informace v rámci správního řízení neposkytujeme,“ uvedl.

Podle něj probíhá prošetřování všech náležitostí pro registraci strany. V návrhu je obsažena jenom zkratka LIDEM, nikoli plný název skutečné strany Liberální demokraté, dodal Henych.

Dále upozornil, že v případě, že by se názvy dvou stran shodovaly, byl by to problém. Zákon o sdružování v politických stranách uvádí, že „název strany a hnutí a jeho zkratka se musí výrazně lišit“ od názvů jiných politických subjektů v ČR, „aby nebyly vzájemně zaměnitelné“.

Ředitel dodal, že s detaily obeznámen není, tudíž neví, kolik je v petičním archu podpisů, co obsahují stanovy, atd.

Podle něj bude nyní provedena kontrola petičních archů. „Vyberou se vybrané podpisy a ověří se v evidenci obyvatel, jestli ti lidé existují, neexistují, jestli jsou všechny údaje, které jsou uvedeny, správné,“ uvedl Henych.

Jasno do 24. května

Podle mluvčí vnitra Čermákové v případě, že návrhu budou chybět zákonné náležitosti nebo v něm budou neúplné nebo nepřesné údaje, upozorní vnitro na nesrovnalosti přípravný výbor s tím, že dokud nebudou tyto nedostatky odstraněny, řízení o registraci nebude zahájeno.

„Bude-li návrh shledán bezvadným, bude platit, že řízení o registraci bylo zahájeno 9. května 2012. Lhůta pro provedení registrace nebo pro rozhodnutí o jejím odmítnutí je do 15 dnů ode dne zahájení řízení o registraci,“ dodala mluvčí. Termín tedy vyprší 24. května.

Alespoň slovní ochrannou známku LIDEM nikdo „nevyfoukne“ – ta již byla zaregistrována 4. května na jméno ředitele kabinetu Peake Kotrby.

Peake v pondělí dále uvedla, že stále pokračuje sběr podpisů pro její novou stranu, ačkoli již má požadovanou tisícovku. „Chceme je sbírat až do pondělka, abychom měli rezervu a jistotu,“ dodala.

Na desítky tisíc korun už Peake přišla internetová doména www.lidem.cz, kterou musel odkoupit její manžel Charles.

Několik internetových domén si na své jméno kvůli nově vznikající partaji koupil poslanec Viktor Paggio, který za vicepremiérkou odešel z VV.

Jde například o liberalnidemokrate.cz, libdem.cz, lib-dem.cz a li-dem.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám