Hlavní obsah

Do nevěstince v centru Prahy mohou úřady zakázat vstup

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Nový erotický podnik v ulici Ve Smečkách přešel ve čtvrtek ze zkušebního na plný provoz. Do boje proti němu vyrazila Praha 1, která zjistila, že dům je nezkolaudovaná stavba, a tedy veřejnosti nepřístupná. Přidal se pražský magistrát, který slíbil zákon o regulaci prostituce. Naštvaní obyvatelé ulice se ale už chystají stěhovat.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Erotický podnik v ulici Ve Smečkách u Václavského náměstí

Článek

Podnik nabízející striptýz a další sexuální služby po jedenácti dnech vítězoslavně ve čtvrtek dopoledne sundal cedulku o zkušebním provozu, stanovil otvírací dobu od 20. do 5. hodiny ranní a zapil úspěšné zavedení klubu.

„Včera jsme to trochu oslavovali, to je pravda. Vím, že rozčilujeme policisty, kterých tu zase večer bylo hodně, i ostatní podniky našimi nižšími cenami. Nicméně zase si myslím, že je to lepší, než kdyby ty holky postávaly po ulicích, tady jsou pohromadě pod střechou,“ řekl Právu Roman Strýhal z nového podniku v samém centru města u Václavského náměstí.

Magistrát i vedení radnice Prahy 1 zvedlo otevření podniku, od kterého je mimo jiné asi padesát metrů i mateřská školka, ze židlí, ale zatím jen plánují a přehazují zodpovědnost jeden na druhého.

„Zařízení tohoto typu do centra Prahy v žádném případě nepatří. Na toto volební období proto město připravuje návrh zákona o regulaci prostituce. Pokud jde o současný stav, nejvíce možností zasáhnout asi měla původně Praha 1,“ sdělila Právu mluvčí magistrátu Tereza Krásenská s tím, že jejich pracovníci v tuto chvíli dokumentují nynější stav.

„Podnikatel mravnost z pohledu selské logiky nepochybně porušuje, ale současně podniká uvnitř svého objektu,“ dodala Krásenská. Legislativní proces se podle ní nedá urychlit, takže dříve než na podzim se Pražané nového zákona určitě nedočkají.

První městská část však ve čtvrtek přišla s jiným řešením. „Budeme se zabývat možností podání žaloby. Kromě jiného nebyla vlastníkem stavby předložena stavební dokumentace, ze které by bylo možno zjistit účel. Tento dům je stále veden jako stavba,“ řekla její mluvčí Veronika Blažková.

„Praha 1 bude postupovat ve smyslu zákona, může tedy dojít až k tomu, že bude nařízeno bezodkladné zamezení vstupu osob na tuto stavbu. Důvodem je to, že budova je užívána bez rozhodnutí stavebního úřadu,“ prozradila novou strategii Blažková.

Místní plánují odchod

Okolním obyvatelům však už došla, podle prozatímního šéfa městské policie Ludvíka Klemy, který tam každou noc staví minimálně jednu dvoučlennou hlídku, trpělivost.

Žena tančí za oknem v ulici ve Smečkách Video: Novinky

„Bavil jsem se s místními, kteří tam žijí i deset let, a ti mi říkali, že tohle už je poslední kapka a byty tu prodají. Nedivím se jim, já bych tam také nechtěl bydlet. Ale myslím si, že to není jen tím novým klubem, ale že čekali určité zlepšení, když se zde zrušilo centrum pro toxikomany. Jenomže jeden problém nahradil druhý,“ komentoval Klema bezútěšný stav ulice.

Zatím podle hlídek policie a strážníků k žádným závažnějším konfliktům v okolí domu, vlastněném ruskou společností, nedošlo. „Těžko předjímat, jak by to vypadalo, kdybychom tam nebyli. Mohu říci, že Pražany to zase tolik nezaujalo. Nicméně u cizinců je zájem velký, i celých zájezdů,“ dodal náměstek a prozatímní šéf městské policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám