Hlavní obsah

Švejnar vypadl z výběru prezidentských kandidátů ČSSD

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekonom Jan Švejnar vypadl z výběru kandidátů sociální demokracie pro přímou volbu prezidenta. Lidovému domu tak zůstal ve hře jen místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Švejnar ve středu oznámil, že se nadále nezúčastní prezidentských debat pořádaných sociální demokracií.

Foto: Právo

Ekonom Jan Švejnar

Článek

Stalo se to, co v ČSSD řada politiků očekávala. Švejnar na středeční schůzce oznámil lídrovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi, že se nadále nehodlá účastnit diskusních arén s Dienstbierem. „Dnes jsem předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi oznámil, že se nezúčastním dalších plánovaných diskusních arén společně s místopředsedou ČSSD Jiřím Dienstbierem,“ uvedl Švejnar v tiskovém prohlášení.

Zároveň uvedl, že od počátku nesouhlasil se způsobem výběru kandidáta ČSSD. Otevřel totiž podle něj vnitrostranickou diskusi, kdy nechyběla ostrá slova. Dienstbier například obvinil Švejnara, který vyslovil požadavek, že chce podporu většího počtu politických stran, že se ČSSD štítí.

Rozpor s vizí nezávislého kandidáta

„S takto koncipovaným výběrem stranického kandidáta pro prezidentské volby jsem od počátku nesouhlasil. Potvrdilo se, že otevírá vnitrostranickou debatu, které se nemohu účastnit, protože je to v rozporu s mojí politickou vizí nezávislého kandidáta a nezávislosti prezidentského úřadu,“ sdělil Švejnar, který vedení ČSSD podle svých slov oznámil, že případně bude kandidovat jako nezávislý.

Předseda ČSSD Sobotka uvedl, že Švejnar svým oznámením vypadl z výběru jeho strany. Ve hře zůstal jen Dienstbier. Ústřední výkonný výbor strany má o hradním kandidátovi rozhodnout už příští sobotu. Podle Sobotky jsou ve hře dvě varianty, jak dál. Dokončit výběr s vědomím, že je k dispozici jen Dienstbier nebo verdikt odložit na polovinu června. A mezitím třeba hledat další možné uchazeče.

Tejc: Mohl by se objevit další kandidát

V rámci sociální demokracie už padla jména řada dalších možných adeptů o prezidentské křeslo. Hovořilo se například o místopředsedovi ČSSD Zdeňku Škromachovi nebo o šéfovi Senátu Milanu Štěchovi. To, že by se ještě mohl objevit jiný kandidát, ve středu připustil předseda poslanců soc. dem. Jeroným Tejc.

Sobotka ve středu po rozhovoru se Švejnarem vyjádřil pochybnosti, zda bude ekonom vůbec v prezidentské volbě kandidovat. „Nebyl schopen před jednáním ústředního výkonného výboru dát garanci, že bude kandidovat,“ poznamenal. Pro ČSSD by bylo nepřijatelné, pokud by příští týden Švejnara vybrala a ten by později kandidaturu odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám