Hlavní obsah

O přijetí eura se bude debatovat za osm až deset let, naznačil Nečas

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Česká republika by mohla vstoupit do eurozóny nejdříve za osm až deset let. Ve Sněmovně to ve středu v rámci debaty o vyslovení souhlasu ČR s evropským stabilizačním mechanismem (ESM), který představuje nový záchranný fond eurozóny, uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Sněmovna měla o materiálu hlasovat po polední pauze. Po ní však premiér Nečas navrhl, přerušit projednávání do příští schůze. Poslanci s návrhem souhlasili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS).

Článek

Poslanci se před polední pauzou přeli o to, zda vyslovení souhlasu s dohodou bude pro ČR znamenat nějaké finanční závazky.

Premiér uvedl, že diskusi o možných závazcích "budou vést naši následníci za osm, deset let ve chvíli, kdy se bude přistupovat k eurozóně."

Nečas už dříve požadoval, aby o přistoupení k euru bylo v ČR referendum. Země se k přijetí společné měny zavázala při vstupu, žádný termín ale není stanoven. A politici se především v posledních letech vyhýbali tomu, aby jej přesněji určili.

Podle Nečase je nynější vyslovení souhlasu především snahou "neházet evropským partnerům klacky pod nohy".

Poslanec Vít Bárta vládě vyčetl, že přijímá závazek pod tlakem obav, že by Brusel mohl "uzavřít kohoutky" dotací. Vyslovení souhlasu se vznikem záchranného fondu prý rovněž omezuje možnosti vyjednávání při vstupu ČR do eurozóny.

To odmítl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který připomněl, že ČR nebude do eurozóny vstupovat, ale bude přijímána, takže žádné "vyjednávání nebude", neboť pravidla jsou jasně daná.

Reklama

Výběr článků

Načítám