Hlavní obsah

Do pražského metra se vrátila historická sovětská souprava

Praha

Pražský dopravní podnik si v úterý připomněl 38. výročí zahájení provozu metra. Na trase C jezdila i dobová souprava Ečs, kterou řídil strojvedoucí v dobové uniformě. Lidé se s ní mohli setkat v provozu do půl páté odpoledne.

Na trase pražského metra C dnes projíždí historické vozy metraVideo: Novinky

 
Článek

Jízda byla zahájena krátce po 9. hodině dopoledne ve stanici Kačerov, odkud v roce 1974 vyjela ve stejný čas i první souprava. Metro začalo jezdit 9. května a pro veřejnost se otevřelo o den později.

Zajímavostí letošních jízd je i skutečnost, že historická souprava bude zajíždět do úseků trasy podle toho, jak byly v průběhu let otevírány.

Nejdříve se s ní proto mohli lidé setkat mezi Kačerovem a Florencí, následně začala zajíždět až do stanice Háje, kam jezdí metro od roku 1980. Poté se s ní setkají i cestující na Nádraží Holešovice, aby nakonec projížděla celou trasu z Hájů až do Ládví. Provoz soupravy Ečs byl ukončen před půl pátou opět na Kačerově.

Soupravy Ečs ze sovětského Mytiščinského strojírenského závodu jezdily v běžném provozu až do roku 1997. Nyní je dopravní podnik využívá pouze při mimořádných příležitostech.

Část jich byla značně modernizována používají se na jiných trasách metra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám