Hlavní obsah

Lessy chce po vládě více policistů, nebo ať určí, které úkoly shodit ze stolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní prezident Petr Lessy požaduje po vládě na příští rok 40 386 policistů a prostředky pro jejich mzdy. Pokud by byl jejich počet nižší, policie by prý nemohla plnit všechny úkoly. Lessy to řekl v Otázky Václava Moravce v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

V policejním sboru je nyní na 38 900 příslušníků a podle prezidia by jejich počet neměl klesnout pod hranici 40 309. Lessy bude po vládě chtít, aby mu pro příští rok schválila ještě o téměř 80 mužů více.

Pokud vláda Lessyho návrh odmítne, měla by podle něj říci, které úkoly policie nebude plnit. "My opravdu máme spočítáno, že ke všem našim zákonným povinnostem, k udržení bezpečnostních standardů, potřebujeme toto číslo," stojí za svým Lessy.

S tím nesouhlasí premiér Petr Nečas (ODS). Ve čtvrtek ve Sněmovně řekl, že jeho vláda "odmítá tvrzení, že existuje jakési magické číslo počtu policistů, které je samo o sobě schopno zajistit bezpečí občanů". Bezpečnostní standard je podle Nečase možné udržet i při chytrých úsporných opatřeních posílením přímého výkonu policejní služby, změnami v prioritách práce policie a kvalitním řízením.

Lessyho návrh má podporu policejních odborářů. Šéf Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek informoval, že se s premiérem a ministrem vnitra Janem Kubicem mají 17. května sejít na jednání. Lessy uvedl, že na jednání pozván nebyl.

Volba byla transparentní, dupnul si Lessy 

Policejní prezident se také ohradil proti tvrzení, že by se do čela policie dostal na základě zmanipulovaného výběrového řízení. Rozhodnutí ministra vnitra Jana Kubiceho prověřit okolnosti loňského výběru se podle Lessyho blíží k vydírání vzhledem k předchozím vzájemným střetům. "Já to opravdu cítím ze strany pana ministra trošku na hraně už téměř vydírání," řekl.

Lessy za tím vidí tlak na to, aby ve funkci skončil. Zopakoval ale, že hodlá odejít koncem září v případě, pokud nebude mít v rozpočtu na příští rok zaručeno dost peněz a policistů. Ministr vnitra vyzval policejního prezidenta k rezignaci už koncem loňského listopadu.

Pochybnosti o řádnosti výběrového řízení v době, kdy byl ministrem vnitra předseda nyní opozičních Věcí veřejných Radek John, se objevily koncem dubna kvůli tomu, že jméno nového policejního šéfa prý bylo známé už den před jeho volbou.

Reklama

Výběr článků

Načítám