Hlavní obsah

Největší rozdíl mezi kandidáty ODS na Hrad spočívá asi ve výšce

Právo, Ludmila Žlábková
Hradci Králové

Bez dramatických slovních přestřelek se ve čtvrtek v podvečer v Hradci Králové odehrálo setkání dvou zájemců o prezidentskou kandidaturu za ODS Přemysla Sobotky a Evžena Tošenovského. Občanští demokraté po jejich vystoupení zahájí tajnou volbu, která bude pokračovat v jednotlivých okresech Královéhradeckého kraje i v pátek a sobotu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Přemysl Sobotka a Evžen Tošenovský (oba ODS) před zahájením stranických prezidentských primárek v Hradci Králové.

Článek

Zhruba hodinové vystoupení obou uchazečů se neslo v přátelském duchu, a jak ukázala následná diskuse a série otázek z auditoria, neliší se v zásadě ani jejich politické názory. Nejvíc je tak asi odlišuje výška postavy a místo bydliště.

Oba kandidáty si přijel osobně vyslechnout také premiér a předseda ODS Petr Nečas, žádnému z nich však nevyslovil svou podporu. „Jsem přesvědčen, že oba kandidáti jsou kvalitní a roli prezidenta by zvládli dobře,“ řekl premiér a více o svých preferencích neprozradil. Skutečnost, že strana vybírá pouze ze dvou osob, ho neznepokojuje. „Ostatní strany vybírají většinou pouze z jediného kandidáta, tak to máme stále dvakrát více kandidátů než ostatní,“ odvětil s úsměvem.

Do hradeckého Aldisu, kde se primárky konaly, přišlo asi 150 straníků. V diskusi s kandidáty se zajímali o jejich názory na prezidentské milosti, přímou volbu starostů nebo jak by v případě zvolení nakládali s povinností jmenovat ústavní soudce.

Bývalý poslanec Emil Jaroš se zeptal, zda je český volič připraven na přímou volbu prezidenta, zda se neotvírá cesta pro populisty. Jak Sobotka, tak Tošenovský tuto obavu sdílejí. „Nerad bych, aby se z voleb stala mediální show, čímž by následně došlo k velkému snížení vážnosti prezidentského postu,“ dodal Tošenovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám