Hlavní obsah

Květen bude nejteplejší v úvodu, následně se ochladí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výhled květnového počasí slibuje podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) příjemné teploty kolem 20 stupňů Celsia. Nejméně oblačnosti by mělo být počátkem měsíce, zatímco druhá polovina období bude chladnější a ve znamení velké oblačnosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pro úvodní dekádu od 1. do 10. května očekávají meteorologové "zpočátku skoro jasno, přes den při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky". Postupně však začne přibývat oblačnosti, k čemuž se přidá déšť, přeháňky a místy rovněž bouřky. V závěru období by mělo být oblačnosti opět méně a srážky by se měly vyskytovat jen místy.

Ranní minima se budou pohybovat nejprve mezi 16 a 10 stupni Celsia, později poklesnou na 12 až šest stupňů. "Nejvyšší denní teploty 23 až 27 stupni Celsia, na východě až 30 stupňů," očekává ČHMÚ. Postupně poklesnou na interval 16 až 22 stupňů, přechodně může být místy až 25 stupňů Celsia.

V období od 11. do 20. května by mělo být zpočátku převážně polojasno. "Postupně bude oblačno, na většině území s přeháňkami, místy s bouřkami. V závěru období očekáváme zmenšování oblačnosti a přeháňky a bouřky jen místy," uvedl ČHMÚ.

Ranní minima budou kolísat mezi 11 a pěti stupni, odpoledne se bude rtuť teploměru šplhat k 19 až 25 stupňům, aby později klesly na 16 až 22 stupňů.

V závěru měsíce od 21. do 31. května by mělo být  převážně oblačno s deštěm či přeháňkami. Ojediněle se vyskytnou rovněž bouřky. Ranní minima zůstanou na hodnotách mezi 11 a pěti stupni, odpolední maxima se budou držet mezi 13 až 19 stupni, aby závěrem měsíce stouply na 17 až 23 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám