Hlavní obsah

Anonymous blokovali weby českých stran, v Praze vyrostl stanový tábor

Praha
Aktualizováno

Weby parlamentních stran v sobotu několik hodin nefungovaly. Z provozu je vyřadili aktivisté hlásící se k sdružení Anonymous. Na stránky zaútočili před polednem. Některé weby se jim podařilo přetížit, jiné jejich správci raději na čas sami zablokovali. Kolem 17:00 již weby opět fungovaly.

Foto: Petr Horník, Právo

Aktivisté na Václavském náměstí

Článek

Anonymous stránky napadli, aby vyjádřili podporu dnešní akci nespokojenců žádajících "skutečnou demokracii", kteří demonstrovali v Praze. Lidé, protestujících proti politické a ekonomické situaci, se od soboty rozhodli stanovat na pražském Klárově. Na místo asi stovka lidí dorazila pochodem z Václavského náměstí.

Tábor vznikl podle modelu světových protestů Okupujte (Occupy) proti ekonomické a sociální nerovnosti, politickým elitám a nadvládě bank. Stany by podle organizátora akce Jana Cempera měly zůstat na Klárově minimálně dva týdny. Podobné tábory možná vyrostou také v Olomouci a v Teplicích.

Cempera řekl, že o podpoře ze strany internetových aktivistů neví, nicméně ho těší.

Foto: Petr Horník, Právo

Aktivisté na Václavském náměstí

Na protest do ulic Prahy svolaný iniciativou "Společně za změnu! Chceme skutečnou demokracii!" přišla před polednem asi stovka lidí. Stanovat se jich chystají na Klárově desítky, vyzbrojeni jsou transparenty "Svět patří nám všem", "Global revolution" a "Stop ACTA". ACTA je kontroverzní mezinárodní smlouva, která má omezit padělatelství. Několik účastníků protestu si zakrylo tvář známou maskou Anonymous.

Demise a stop reformám

Demonstranti žádají okamžitou demisi vlády a zastavení reforem. V táboře budou na programu diskuse, happeningy či kulturní akce.

Protesty jsou inspirovány španělským hnutím 15M, známým také jako hnutí Rozhořčených, a americkým hnutím Occupy Wall Street.

Hnutí 15M vzniklo v loňském roce jako reakce na neutěšenou politickou a ekonomickou situaci v Evropské unii. Stejně tak účastnící Occupy Wall Street svými protesty poukazují na společenskou a ekonomickou nerovnost. Chtějí dohnat k zodpovědnosti ty, kteří způsobili globální ekonomickou krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám