Hlavní obsah

Jsme stranou do pohody i do nečasu, zavtipkoval šéf ODS

– České Budějovice • Aktualizováno

Premiér Petr Nečas na sobotní ideové konferenci ODS v Českých Budějovicích zdůraznil, že situace v zemi nevypovídá o spálené zemi. „Jsme stranou do pohody i do nečasu,“ prohlásil s narážkou na své jméno šéf nejsilnější vládní strany při obhajobě vládní politiky a nastínil její další kroky.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

Současná vláda mimo jiné napravuje přešlapování na místě, ke kterému docházelo za vlád sociální demokracie, která tak promeškala dobu, zdůraznil Nečas. Odboráře pak nazval lobbisty.

„Šíření apokalypsy musím odmítnout. Nestojíme si špatně, máme relativně nízkou nezaměstnanost, která je pátá nejnižší v Evropské unii a klesá, a nejnižší míru chudoby, to nejsou atributy spálené země,“ prohlásil premiér.

Stát začal šetřit u sebe

Zdůraznil, že evropské vlády musí šetřit a krotit nebezpeční tempa zadlužování. Proti tomu nelze protestovat, jak to dělají například odbory. „Nelze protestovat proti surové realitě, stejně jako nelze protestovat, že se střídá den a noc,“ uvedl analogicky Nečas.

Odmítl, že by vláda nešetřila a ministerstva pod vedením ODS jsou toho podle něj důkazem. „Stát začal u sebe, šetříme na úřadech a ministerstvech. Naši ministři jsou schopni adaptovat se. Úspory si slibujeme od slučování státních agend,“ uvedl premiér.

ODS se chce zaměřit také na růst, což je hlavním tématem sobotní konference. „Chceme deklarovat, že se nezaměřujeme pouze na rozpočtové úspory, ale i na prorůstová opatření. Dokonce jsme přesvědčeni, že se právě obnova růstu musí stát klíčovou součást vládní politiky. Musíme mít fiskální politiku a máme ji, ale k trvale vyrovnaným rozpočtům dospějeme, pokud bude ekonomika růst. Nelze se k ní proškrtat,“ nastínil premiér.

Aktivita se musí vyplatit

Nízká nezaměstnanost a další parametry podle Nečase nesvědčí o ohrožení sociálního státu. Zdůraznil, že stát začal především šetřit u sebe na straně výdajů. Díky tomu je Česko v lepší kondici než některé evropské země, které už nemají manévrovací prostor, a krize se u nich prohlubuje.

Slíbil, že jeho vláda chce dále snížit administrativní zátěž podnikání v Česku a také nepřipustit růst přímých daní a zdaňování práce. To vše by mělo pomoci vytvářet nová pracovní místa, přestože nezaměstnanost je v Česku pod evropským průměrem, díky flexibilitě českého pracovního trhu, což je podle něj výsledek opatření přijatý v posledních letech.

„Opatření jsou postavena tak, aby se aktivita vyplatila a pasivita byla penalizována,“ uvedl Nečas, který chce trh práce dále zpružňovat – například umožněním práce na zavolání nebo možností vyplatit se z výpovědní lhůty, případně dělením jednoho pracovního místa mezi více lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám