Hlavní obsah

Je strašlivá chyba, že vláda nevysvětluje své kroky, rýpnul si Klaus

Právo, Aleš Honus

Významná část problémů, které sužují naši společnost, má kořeny v tom, že vláda nedokáže veřejnosti vysvětlit rozpočtové škrty a obhájit nepopulární kroky, které dělá. Během své třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje to řekl prezident Václav Klaus.

Foto: Aleš Honus, Právo

Prezident Václav Klaus na návštěvě Oder.

Článek

Kritická slova na adresu Nečasovy vlády z úst prezidenta zazněla ve čtvrtek odpoledne v Budišově nad Budišovkou na dotaz jednoho z místních občanů. Toho zajímalo, co by Klaus dělal jinak než ministr financí Miroslav Kalousek, kdyby byl v jeho funkci.

Klaus v odpovědi připomenul, že on ve funkci ministra financí byl na počátku 90. let postaven před daleko složitější kroky, než které dělá vláda dnes.

„Ty zákroky byly opravdu daleko hlubší než teď. Já jsem věděl, že základní podmínkou je vysvětlit je lidem a zdůvodnit, proč jsou nezbytné. A proto jsem měl pocit, že musím jezdit po celé České republice a na náměstích o tom mluvit, nepřetržitě se to pokoušet vysvětlovat, objasňovat a tu věc hájit. A já si myslím, že to tahleta vláda, ani ta předchozí, nedělá, a považuji to za strašlivou chybu,“ rýpnul si prezident.

„Řada politiků mi už tehdy říkala: já radši sedím ve své pracovně a připravuji další materiál na zítřek ve vládě. Říkal jsem, že to je bezvadný, ale když to nevysvětlíte, tak ti lidé to nepřijmou. A to je podle mého významná část dnešních problémů, které v naší zemi jsou,“ uzavřel Klaus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám