Hlavní obsah

Zatočíme s gádži, burcoval tajně nezletilý syn na webu svého otce

Právo, miv
Břeclav

I další víkend bude Břeclav dějištěm demonstrace! Do ulic vyrazí Romové, aby si to s majoritou vyříkali. Radikální výzvy o tom, jak s "gádži" zatočí, kolovaly několik dní po sociální síti. A nezůstaly bez ohlasu. Skupina "Romská demonstrace Břeclav" již měla asi 500 členů deklarujících ochotu vyrazit do ulic demonstrovat za práva údajně utlačované menšiny.

Foto: Václav Šálek, ČTK

V Břeclavi měla policie o víkendu pohotovost.

Článek

"Demonstraci nám nikdo nenahlásil," potvrdila Právu Eliška Windová z městského úřadu. Ani ji neměl kdo nahlásit.

Vše vzniklo na základě aktivity romského nezletilce na webové stránce jeho otce. Syn rodiče o svém burcování k protestu neinformoval.

”Policisté se informací zabývali a prověřovali, kdo je autorem zmíněného profilu a zda opravdu organizuje protestní shromáždění či pochod. Kriminalisté zjistili, že informaci na profil svého otce napsal jeho nezletilý syn, a to bez otcova vědomí. Otec i syn k věci podali vysvětlení, a jak oba uvedli, nechystají se organizovat žádnou demonstraci, shromáždění ani pochod,” uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová. Protest nebude a bezpečnostní opatření nejsou zapotřebí.

”Otec syna, který informaci zveřejnil, už ji ze sociální sítě stáhnul a sám obeslal přes 400 členů vzniklé skupiny a dezinformaci vysvětlil. Důvodem, proč nezletilec výzvu zveřejnil, byla prý snaha, aby se o problémech místní sociálně vyloučené lokality více komunikovalo a diskutovalo,” upřesnila mluvčí.

Policie šetří surový útok

Vzrušené dění v Břeclavi odstartoval v neděli 15. dubna útok na patnáctiletého chlapce. Speciální policejní tým nyní prověřuje, zda mladíka skutečně napadli Romové.

"Dílčí informace k postupu prověřování, výslechům konkrétních osob či získaným poznatkům však z taktických důvodů není možné v tuto chvílí komentovat," řekla mluvčí.

V Břeclavi je zatím více policistů v ulicích. Mnozí si to pochvalují, ne ale všichni.

Ve středu dopoledne policisté například kontrolovali totožnost Romů, shlukujících se kolem Shopping centra. Stali se terčem nadávek. Následovalo další srocení lidí z početné menšiny, rozhořčených skutečností, že musí předložit doklady. Za nutnosti přivolání policejních posil se situaci podařilo zvládnout bez následků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám