Hlavní obsah

Tři tisíce lidí demonstrovaly v Břeclavi, o Vandasovce nebyl zájem

• Aktualizováno

V Břeclavi se v neděli odpoledne konala demonstrace proti útoku na mladíka, který byl minulý týden napaden trojicí zatím neznámých pachatelů, údajně Romů. Na náměstí se sešly bezmála tři tisícovky lidí, většina z nich se po 15. hodině v klidu rozešla. Fiasko zažili radikálové, o vystoupení šéfa Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase nikdo neprojevil zájem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý hovoří k lidem shromážděným na demonstraci za zbitého patnáctiletého chlapce.

Článek

Zatímco před břeclavskou radnicí byl už po 15. hodině klid a většina demonstrujících se rozešla domů, část radikálů cestou k nádraží zahnula do Riegrovy ulice, kde žije asi desítka romských rodin.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Na celou akci dohlížely stovky policistů.

Policejní těžkooděnci přehradili přístupové cesty a více než hodinu blokovali lokalitu. Na místě bylo několik desítek radikálů, kteří vedou slovní přestřelky s antikonfliktním týmem, a zhruba dvě stovky lidí z okolních domů.

Pochod vyšel krátce po 13. hodině od vlakového nádraží v Břeclavi směrem na náměstí TGM. Policisté kvůli zbrani chtěli zatknout jednoho mladíka, nakonec jej pouze odzbrojili a pustili. V čele průvodu šlo zhruba padesát radikálů, kteří skandovali heslo "Cikáni do práce".

Foto: Šálek Václav, ČTK

Protestu se účastnilo asi 2000 lidí, mezi nimi i extremisté. Na akci dohlížely stovky policistů.

Pochod spolupořádalo radikální uskupení Dělnická mládež, které na něj pozvalo také předsedu Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase. Krátce po 14. hodině se jeho příznivci odebrali z náměstí zpět k nádraží, protože břeclavští o něj neměli zájem. Většina Břeclavanů se sešla na opačné straně náměstí u radnice, kde diskutovala s vedením města.

Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD) odmítl jít na tu stranu náměstí, kde měl mít projev Vandas. Prohlásil, že jeho mítink nepodpoří a kdo s ním bude chtít mluvit, ať přijde k radnici. Vandas se tedy za posluchači nakonec také přesunul k radnici, kde měl krátký proslov.

Demonstrující starostovi vyčítali, že Břeclav není bezpečná, že v ulicích není dostatek policistů a že místní romská komunita stojí za zvýšenou kriminalitou ve městě. Ryšavý oponoval, že na zvýšení počtu policistů nejsou peníze a v souvisloti s obviňováním Romů apeloval na občany, aby nechali policii násilný čin na 15letém chlapci řádně vyšetřit.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Demonstraci za zbitého patnáctiletého chlapce v Břeclavi.

Do Břeclavi přijely desítky policistů nejen z jižní Moravy, ale i z dalších regionů. Jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel zdůraznil, že pátrání po pachatelích, kteří hocha brutálně zbili, pokračuje, podrobnosti ale neuvedl.

Na místě je od rána také jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). ČTK řekl, že pevně věří, že se Břeclavští při pochodu nenechají strhnout k protiromským projevům.

Akci pořádají i přátelé zraněného. Původně mělo jít o dvě shromáždění, byla však ohlášena do jedné lokality, proto je jejich organizátoři spojili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám