Hlavní obsah

Peake ulovila dalšího poslance, přidal se k ní Radim Vysloužil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Karolína Peake ulovila dalšího poslance pro svůj rodící se sněmovní klub. Přidal se k ní Radim Vysloužil, který už ve čtvrtek odstoupil z funkce šéfa středočeské organizace Věcí veřejných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Radim Vysloužil ve Sněmovně

Článek

Peake má tak na své straně sedm zákonodárců. K založení poslaneckého klubu je třeba celkem deset poslanců, takže jí do pondělka, termínu, který ji určil premiér Petr Nečas, zbývá sehnat ještě dva poslance. Mezi kandidáty jsou exmístopředseda VV Milan Šťovíček a Otto Chaloupka, který sice Právu vzkázal z USA, že zůstává ve VV, ale sleduje situaci a podporuje vládu.

Vysloužil ve svém prohlášení, které mají Novinky.cz k dispozici uvedl: „Po dlouhém zvažování jsem se rozhodl opustit poslanecký klub Věcí veřejných a ukončit členství ve straně Věci veřejné. Poslední dny pro mne byly velmi náročné, protože na obou stranách mám své přátele. Nejsem člověk uspěchaných gest a chtěl jsem si vyslechnout osobně důvody pro mne nečekaného kroku Karolíny Peake, probrat celou situaci v rodinném kruhu a s nejbližšími přáteli. Sám jsem byl dlouhodobě nespokojen s naší prezentací a kroky, které jsme činili. Čekal jsem, že dosáhneme změn ve straně a Karolína Peake měla mou podporu na předsedkyni strany."

"Jelikož je pro mne zásadní, aby vláda, ve které se nám již podařilo dokázat mnohé z programu a principů, na základě kterých jsme do Poslanecké sněmovny a vlády za Věci veřejné vstupovali, měla možnost dokončit svůj program, neboť alternativou je pouze vláda sociální demokracie s podporou komunistů, rozhodl jsem se k tomuto kroku. Je nutno říct, že jsme veřejným vystupováním k politické kultuře opravdu nepřispěli a nebylo díky tomu možné ukázat na všechno dobré, co se nám podařilo. V tomto se proto ztotožňuji s principy, které chce nyní prosazovat Karolína Peake“.

Peake ve čtvrtek uvedla, že se začínají bavit o jménu nové strany. Musí také začít tvořit stanovy, webové stránky, e-mailovou adresu, připravit registraci. K té je potřeba tisíc podpisů, takže to všechno nějakou dobu potrvá.

Kdo je Radim Vysloužil

Radim Vysloužil se narodil v roce 1981 v Olomouckém kraji, nyní žije v Čelákovicích. Na VŠB-TU Ostrava vystudoval magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Po studiu pracoval jako ekonom v developerské a následně v ekonomické společnosti. V roce 2010 byl zvolen poslancem VV za Středočeský kraj. Působil jako místopředseda Poslaneckého klubu Věci veřejné a 21. dubna 2012 se přidal ke Karolíně Peake, která ze strany vystoupila a zakládá novou.

Nová strana by podle ní měla být suverénním členem této koalice. Rozhodně nechce být "béčkem" občanských demokratů nebo TOP 09. Dodala, že ještě nechce spekulovat, jaké funkce ve Sněmovně by chtěli obsadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám