Hlavní obsah

Po hejtmanském křesle touží 14 poslanců a čtyři senátoři

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při prvním pohledu na seznam lídrů do krajských voleb to vypadá, že v Česku je příliš mnoho funkcí a málo kandidátů. Na post hejtmana si totiž brousí zuby 14 poslanců, čtyři senátoři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kartami může zamíchat šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík: Každý hlas navíc bude dobrý, protože chceme zabránit vzniku velké koalice, která tady škodí.

Článek

Nejvíce zákonodárců nasadí TOP 09, v jejích barvách budou bojovat čtyři poslanci a jeden senátor Jan Horník. Také komunisté poslali do boje čtyři poslance.

Podle poslankyně TOP 09 a kandidátky na středočeskou hejtmanku Heleny Langšádlové nejde o personální nouzi, ale o kalkul. „Poslanci se mohli lépe politicky vyprofilovat, jako poslanec také máte větší šance se dostat do médií,“ řekla Právu.

Souboj ve středních Čechách bude patřit k nejsledovanějším, a to hlavně kvůli hejtmanovi a poslanci ČSSD Davidu Rathovi, který patří mezi obávané soupeře.

V jižních Čechách půjde výhradně o souboj vysokých funkcí. Proti hejtmanovi Jiřímu Zimolovi (ČSSD) chce jít poslanec Michal Doktor (dříve ODS) v čele hnutí Jihočeši 2012, poslanec TOP 09 Zdeněk Bezecný, poslanec KSČM Petr Braný a senátor ODS a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Také na jihu Moravy se střetnou těžké váhy. Obhajuje první místopředseda a poslanec ČSSD Michal Hašek. Za lidovce nastoupí bývalý hejtman a senátor Stanislav Juránek, komunistický poslanec Vojtěch Adam, bývalý náměstek ministra školství Jan Vitula (TOP 09) či místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Lidovci nasadili do krajských voleb své špičky. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vede kandidátku v kraji Královéhradeckém a říká, že volby jsou pro jeho stranu životně důležité. „Musíme ukázat, že jsme v krajích pevně zakořenění,“ řekl Právu. Dodal, že neméně důležité jsou státní příspěvky za zastupitele.

Čunek do kraje i do Senátu

Lidovecké barvy bude na Zlínsku hájit Jiří Čunek, který bude na podzim zároveň obhajovat senátorský mandát. „Aspoň tu kampaň nebudu muset dělat na-dvakrát. A navíc si myslím, že jsem tady známý, takže bude lidem stačit připomenout, aby přišli k volbám,“ uvedl pro Právo.

Soupeřem mu bude hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) a jeho náměstek Libor Lukáš (ODS). Kartami může zamíchat šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. „Každý hlas navíc bude dobrý, protože chceme zabránit vzniku velké koalice, která tady škodí,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám