Hlavní obsah

Nečasovu vládu můžou odstřelit nebo zachránit tři muži

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Tři muži mohou rozhodnout o osudu Nečasovy vlády. Zatímco dva z nich, Radim Vysloužil a Milan Šťovíček, si dávají na čas s definitivním oznámením, kterou skupinu podpoří, třetí, Otto Chaloupka, již vzkázal, že zůstává ve VV, ale i on si ponechal otevřená vrátka slovy, že bude situaci sledovat a podle jejího vývoje reagovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

Kdo jsou tito lidé? Jaký byl jejich politický vývoj a co vše může ovlivnit jejich slovo?

Milan Šťovíček

Nejzkušenějším politikem je čtyřiapadesátiletý Milan Šťovíček, ještě do tohoto týdne místopředseda strany, která jej dosadila do vlivného a dobře placeného postu předsedy výboru pro životní prostředí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda VV Milan Šťovíček

Šťovíček vystudoval biologii, profesní život spojil se Střední odbornou školou pro ochranu a obnovu životního prostředí v Meziboří. Jako poslanec si v jejím objektu zřídil i svou poslaneckou kancelář.

Jeho politická kariéra byla klikatá – začínal v ODS, která jej vynesla až do starostenského křesla v Litvínově.

Jenže jej z něho nesmetla opozice, ale vlastní lidé. Šťovíček reagoval odchodem z ODS a dva roky vydržel být nestraníkem.

Pak se nechal přemluvit trojicí véček John–Dobeš–Skokan a připojil se k nim. Vyplatilo se mu to. Vrátil se do čela radnice, byl zvolen do Sněmovny. Pokračoval v boji proti prolomení těžebních limitů a postavil se proti zrušení poplatků za znečišťování ovzduší.

Kritizoval tzv. smogovou koalici, kterou vytvořily ODS, KSČM s podporou části ČSSD. Upozornil na sebe nápadem, aby se protikorupční zákon netýkal právníků. Po kritice i od VV, které si boj proti korupci „vetkly do svého praporu“, se distancoval od autorství nápadu.

Radim Vysloužil

Dalším funkcionářem véček byl do těchto krizových dnů i jedenatřicetiletý absolvent VŠ báňské Radim Vysloužil, který je místopředsedou rozpočtového výboru. Ten se proslavil, když nedávno vlastnoručně odrodil u benzínové pumpy dceru Barborku a večer ještě stihl podpořit Nečasovu vládu při hlasování o nedůvěře. Do té doby nevýrazný poslanec, který vystupuje s Michalem Babákem jako ekonomický expert, se stal slavným. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Radim Vysloužil ve Sněmovně

Vysloužil patřil k lidem kolem Víta Bárty, proto jeho čtvrteční odstoupení z funkce šéfa středočeské VV naznačilo, že může „vyplavat“ na druhém břehu.

Otto Chaloupka

Dvaapadesátiletý Otto Chaloupka prožil část života v emigraci v USA, kde se živil prodejem ojetých aut. Nyní je do pondělí opět v USA.

„Zůstávám ve VV. Sleduji situaci a podle jejího dalšího vývoje budu dále reagovat,“ sdělil Právu.

Na druhou stranu Chaloupka počítá s podporou vlády a varuje před novými volbami.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Otto Chaloupka (VV)

Zlí jazykové ironicky poznamenávají, že u některých véčkařů hraje silnou roli při rozhodování, na kterou stranu se vrtnout, i výše jejich dluhů. Že jim půjde o to, zda jim udržení vlády zajistí stabilní existenci, aby stačili splatit část dluhů, kterou někteří z nich „nasekali“ krátce po nástupu do Sněmovny s vidinou čtyř let pohodlného splácení.

Vysloužil měl podle loňského přiznání za předchozí rok dluh 1,4 miliónu a Šťovíček o milión víc. Chaloupka splácel hypotéku 4,5 miliónu a k tomu ještě si vzal dvousettisícový úvěr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám