Hlavní obsah

Šťovíček stojí za vládou, Peake ale zatím bezpečnou většinu nezaručí

Právo, Novinky, val, dan
Aktualizováno

Karolína Peake a její stoupenci odštěpení od Věcí veřejných nejspíš zatím nepředstavují pro vládní koalici to, co by premiér Petr Nečas nazval „bezpečnou většinou“ ve Sněmovně. A to přesto, že i dosud váhající Milan Šťovíček rezignoval na post místopředsedy VV a slíbil podpořit vládu. Naopak podle účasti na jednání Johnových stoupenců lze usuzovat, že další poslanci se už od VV neodtrhnou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake

Článek

Na jednání v sídle Věcí veřejných ve středu dorazili kromě poslanců, kteří již dříve slíbili podporu Radku Johnovi, také poslanci Radim Vysloužil a Milan Šťovíček, kteří se do poslední chvíle nevyjádřili, zda podpoří Johna či Peake.

Šťovíček teprve v pozdních hodinách prohlásil, že rezignuje na post místopředsedy strany, o přestupu k Peake se chce nejdříve poradit s litvínovskou buňkou. Uvažuje se také o tom, že by tato buňka přestoupila jako celek. Prohlásil, že bude podporovat vládu s ODS a TOP 09, je tedy osmým hlasem tábora „peakovců“.

„Považuji programové prohlášení této vlády za správné a podpořím takovou vládu, která bude toto prohlášení prosazovat,“ uvedl Šťovíček s tím, že k rozchodu s VV ho přiměla poslední usnesení vedení strany k chování ministra Dobeše.

O přestupu na stranu nového uskupení Karolíny Peake uvažuje také Vysloužil, který se již tiskové konference po jednání klubu nezúčastnil.

Naopak na Johnovu stranu se těsně před jednáním přiklonil poslanec Michal Babák, který to z ciziny oznámil v oficiálním vyjádření. „Vyjadřuji podporu předsedovi strany Radku Johnovi. Odchod K. Peake se mě velice lidsky dotknul. Nevydržela velký tlak a jsem přesvědčen, že byla zneužita politickými matadory. Považuji to za velkou zradu a dokončení puče, který byl započat zhruba před rokem Kočí. Jsem připraven na konstruktivní opozici, ale i případně na nové volby,“ napsal Babák.

Bárta vyloučen z klubu

Na jednání grémia a poslaneckého klubu poslanci Věcí veřejných odhlasovali, že Vít Bárta pozbyl členství v poslanecké klubu VV, a stejně tak rozhodli v případě sedmi rebelujících členů v čele s Karolínou Peake: Viktor Paggio, Lenka Andrýsová, Dagmar Navrátilová, Jiří Rusnok, Martin Vacek, Jana Suchá.

Platforma Karolíny Peake, která již ohlásila brzkou registraci nového politického subjektu, by tak s poslanci koaličních ODS, TOP 09 a poslancem Michalem Doktorem, jenž vystoupil z klubu ODS, ale slíbil podporu Nečasově kabinetu, dala dohromady 101 poslanců. Dalším „nadpolovičním hlasem“ by tedy podle všeho měl být Milan Šťovíček.

Premiér Petr Nečas ovšem ve středu jednoznačně prohlásil, že pokud vláda nebude mít „bezpečnou většinu“ ve Sněmovně, podpoří předčasné volby. Je tedy otázkou, zda většina dvou hlasů bude pro Nečase dostatečně „bezpečná“. Většina politiků se ale během dne shodla na tom, že většina dvou až tří poslanců tento termín nenaplňuje.

Reklama

Související články

Peake nechce říct, kolik má poslanců

Vicepremiérka Karolína Peake ve středu po jednání vlády nechtěla specifikovat počet poslanců VV, kteří se připojí k její nové platformě. Peake dodala, že...

Výběr článků

Načítám