Hlavní obsah

Vicepremiérka Peake opouští Věci veřejné a zakládá novou platformu

Právo, Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vicepremiérka a místopředsedkyně Věcí veřejných (VV) Karolína Peake v úterý na mimořádné tiskové konferenci oznámila, že odchází z VV. Zároveň uvedla, že opouští i poslanecký klub strany. Peake řekla, že jí vadí styl, kterým se VV prezentují. Peake dodala, že zakládá novou politickou platformu, o jejíchž podrobnostech bude informovat v nejbližších dnech. Podporu jí vyjádřili i Dagmar Navrátilová a Viktor Paggio.

Karolína Peake odchází z Věcí veřejnýchVideo: Novinky

 
Článek

Hlavním důvodem pro její odchod ze strany bylo nedávné rozhodnutí VV vyvolat vládní krizi. "Z pro mě nepochopitelných důvodů," dodala.

„Nejsme schopni prezentovat splněné sliby, které jsme občanům dali. Nesouhlasím s politickým stylem strany, který zastírá naše úspěchy,“ řekla Peake.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake oznámila odchod z VV

Řekla, že to je jen její krok, nebrání se ale tomu, aby se k ní připojili i další členové VV. Podle svých slov bude dál dodržoval koaliční smlouvu. O odchodu z vlády nemluvila, o svém dalším angažmá v kabinetu bude mluvit s premiérem Petrem Nečasem.

K udržení koalice stačí sedm poslanců

K Peake by se mohli připojit další poslanci - v posledních dnech s ní názorově souzněli místopředsedové VV Milan Šťovíček a Dagmar Navrátilová, poslanci Viktor Paggio, Martin Vacek, Radim Vysloužil, Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok. Těchto sedm lidí by teoreticky mohlo stačit na to, aby si vládní koalice udržela většinu 101 hlasů za předpokladu, že s ní budou hlasovat nezařazení poslanci Michal Doktor a Pavel Bém.

Více o odchodu Karolíny Peake z VV

Vstřícně se vůči novému projektu postavila několik okamžiků po sdělení Peake Navrátilová, Paggio, Suchá i ministr dopravy Pavel Dobeš. [celá zpráva]

Loajalita Nečasové vládě

Peake ve straně představovala vždy umírněnější křídlo, během vládních krizí vždy prosazovala politiku kompromisu a obecně se na ní nahlíží jako na člověka loajálního Nečasově vládě. Samotná vicepremiérka přiznala, že prosazovala odchod z vlády loni, kdy v průběhu krize véčka přišla o post ministra vnitra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake oznámila odchod z VV

Peake se předminulý týden vzepřela rozhodnutí grémia VV a nepodala společně s ministrem dopravy Pavlem Dobešem a ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským demisi. V minulých měsících se několikrát vyslovila proti konfrontačnímu stylu vedení véček.

"Nemám na kontě desítky miliónů od jiné politické strany, mám jen svou pověst a jméno," řekla v úterý Peake. Dodala, že někteří její spolustraníci o jejím rozhodnutí vědí a svůj krok dlouho zvažovala. Nijak prý nesouvisí se soudem s Vítem Bártou.

VV prý mají poslední šanci

"Pokud chceme uspět a nemuset se stydět za práci, kterou pro republiku děláme, je nutné ten nevhodný styl práce nadále neprovozovat. Je to poslední šance,“ varovala nedávno v dopise adresovaným véčkařům.

Peake se ve všech vládních krizích snažila mírnit vášně. V lednovém rozhovoru pro Právo uvedla, že jedině setrvání ve vládě může zachránit reputaci VV.

"Je jasné, že naší nadějí je, že tato vláda bude fungovat dál. Nebudu tvrdit, že stabilita a zachování této vlády pro nás v tuto chvíli není existenční záležitostí. Je. Z mého pohledu znamená být ve vládě mít prostor ukázat to, že něco dokázat můžeme a umíme a moci přesvědčit voliče," řekla Právu Peake, poté co VV nedokázaly prosadit odložení církevních restitucí.

Chvíli členkou ODS
Šestatřicetiletá Peake vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. V politice angažuje od 90. let, začínala jako členka ODS. Do Věcí veřejných přešla na protest právě kvůli poměrům na Praze 1 a přes problematiku dětských hřišť. V roce 2006 byla jako nezávislá zvolena zastupitelkou Prahy 1, v roce 2007 již vstoupila do VV.
Po volbách se v roce 2010 stala šéfkou ústavně-právního výboru, po pokusu o vnitrostranický puč ve VV a před jmenováním vicepremiérkou pro boj s korupcí chvíli vedla poslanecký klub. O Peake se jako o možné ministryni mluvilo vlastně hned po volbách - křeslo ministryně spravedlnosti odmítala kvůli rodině.
Peake se v roce 1999 provdala za Australana česko-čínského původu, s nímž má dva syny.

Anketa

Jak vnímáte odchod Karolíny Peake z Věcí veřejných?
Skupina poslanců kolem Peake stabilizuje českou politickou scénu.
24,4 %
Je to jen začátek další vládní krize.
75,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27443 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám