Hlavní obsah

Nečas věří, že Bárta splní slib a odejde z politiky

Právo, Novinky, ČTK, jov, rsk
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) v reakci na verdikt soudu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou očekává, že Bárta splní slib a odejde z politiky. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska Věci veřejné obohatily historii parlamentních stran v Evropě.

Foto: Jan Handrejch

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Podle nepravomocného rozsudku šéf poslaneckého klubu nejmenší vládní strany a exministr dopravy Vít Bárta dostal za uplácení kolegů podmíněný trest a někdejší předseda strany a nynější nezařazený poslanec Jaroslav Škárka by měl za podvod jít na tři roky do vězení.

Premiér očekává, že vedle Bárty odejde z politiky i Škárka. Nečasovo stanovisko tlumočil Úřad vlády. Rozsudek nad Bártou podle Nečase neohrožuje naplňování koaličního programu.

"Vít Bárta sám předem avizoval, že v případě odsouzení bezprostředně poté odejde z politiky, a já osobně očekávám, že tato svoje slova naplní. Jiné řešení si vzhledem k rozsudku nedokážu představit. Tím spíše bych totéž očekával od pana Škárky, který dostal nepodmíněný trest," uvedl Nečas.

Ať se VV chytí za nos a vyvodí důsledky, říká Schwarzenberg

"Aby u nějaké parlamentní strany byl v jeden den její dlouholetý předseda a předseda její parlamentní frakce odsouzen za podvod a uplácení, to si myslím, že v historii evropského parlamentarismu nemá obdoby," doplnil k rozsudku Kalousek. Škárka byl předsedou VV od března 2005 do června 2009.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s ministrem financí Miroslavem Kalouskem v pozadí

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg prohlásil, že je na VV, jaké z toho vyvodí důsledky. „Strana, která před 2,5 lety halasně hlásajíc vytáhla do boje proti korupci a teď je usvědčena z toho, co se stalo, tak by se alespoň měla chytnout za vlastní nos a vyvést z toho důsledky. Bárta by sám měl uznat, že škodí vlastní straně, že škodí vlastní pověsti, když se k tomu nepostaví jako chlap,“ řekl Právu.

ČSSD vyzvala ODS a TOP 09 k ukončení spolupráce s VV

Podle místopředsedy ČSSD Michala Haška česká justice zafungovala bez ohledu na politiky. "Dala tak signál, že žijeme v právním státě, kde zákony a právo mají základní prioritu," uvedl Hašek v prohlášení pro média.

ČSSD v reakci na soudní verdikt vyzvala ODS a TOP 09 k ukončení koaliční spolupráce s VV. Lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci v Lidovém domě zopakoval nabídku jeho strany dohodnout se na konání předčasných voleb do Sněmovny.

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier zopakoval požadavek, aby vláda podala podnět Nejvyššímu správnímu soudu na rozpuštění VV. Tato strana podle Dienstbiera zcela zjevně vybočuje z ústavních mantinelů a nejedná se o demokratickou strukturu.

Koalice prý není rozsudkem ohrožena

Spolupráce TOP 09 s Věcmi veřejnými ve vládě a ve Sněmovně ale podle Kalouska s rozsudkem přímo nesouvisí. "Koaliční spolupráce není založena na vzájemných sympatiích, ale na plnění programu," tvrdí Kalousek.

Věci veřejné podle něj tento týden v koaličních jednáních po poslední mezistranické krizi přistoupily na všechny nezbytné kroky, které jsou potřebné k plnění vládního programu. "Tak budeme plnit program," podotkl Kalousek. Krizi, kterou spustila pohrůžka demisí ministrů za VV, ukončila dohoda na podpoře úsporných opatření a proškrtání programového prohlášení vlády.

Kalousek přitom stejně jako Nečas předpokládá, že Bárta po rozsudku dodrží svá mediální vyjádření a odejde z vysoké politiky. [celá zpráva]

Filip vyzval Nečase k předčasným volbám

Naopak šéf komunistů Vojtěch Filip doporučil vládě, aby po rozsudku nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou přehodnotila své další působení. "Sice si před pár dny členové koalice, obrazně řečeno, všichni opět padli do náruče a svorně se dohodli na dalších škrtech postihujících většinu občanů, ale nyní se situace změnila," konstatoval.

Poukázal přitom na Nečasovo nedávné tvrzení, že není důvod k personálním změnám kabinetu, jelikož nikdo z obviněných není jeho členem. "Celá česká veřejnost dobře ví, že strana Věci veřejné je projektem Víta Bárty, a i když on sám z politiky odejde, neexistuje žádná záruka, že nebude své kolegy ovlivňovat i nadále a že se poměry v této straně zásadně změní," řekl Filip.

Předseda KSČM zároveň vyzval Nečase, aby z celé kauzy vyvodil patřičné důsledky, jinak "potvrdí, že vláda je prokorupční a jen ještě více posílí oprávněný odpor většiny občanů". Na premiéra proto apeluje, aby jeho vláda navrhla a předložila usnesení, které umožní předčasné volby.

Paroubek: Jsme na úrovni Zimbabwe

Za příklad třídní spravedlnosti na úrovni Zimbabwe považuje soud předseda Národních socialistů - levice 21. století (LEV 21) Jiří Paroubek.

"Dnes už tedy víme, že ten, kdo oznámí v České republice korupci, bude... odsouzen k nepodmíněnému trestu jako Jaroslav Škárka," uvedl. "Tohle je něco skandálního, což řadí českou soudní soustavu někam na úroveň Zimbabwe a podobných zemí. Nemám vůbec slov," dodal Paroubek. V jeho očích prý soudce Šott "přestává být člověkem, kterého by bylo možné a nutné lidsky a odborně respektovat".

Reklama

Výběr článků

Načítám