Hlavní obsah

Vynesení rozsudku nad Bártou doprovázely výkřiky "tohle není demokracie"

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, val, rav, jfk

Šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta a jeho někdejší stranický kolega, nyní nezařazený poslanec Jaroslav Škárka, si v pátek u Obvodního soudu pro Prahu 5 vyslechli konečný verdikt v kauze údajného uplácení uvnitř vládní strany Věci veřejné. Novinky vám přinesly on-line reportáž ze soudu.

Výkřik v soudní síni po vynesení rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

11:37 - Oba odsouzení se prodrali davem novinářů, aniž by se vyjádřili na jejich dotazy. ON-LINE přenos Novinek tímto končí, děkujeme za pozornost.

11:33 - Soudce přečetl konečný rozsudek. Oba advokáti odsouzených se k němu odvolali, žalobkyně si ponechala lhůtu. Hlavní líčení skončilo.

Bárta i Škárka se i po vynesení rozsudku cítí nevinníVideo: Novinky

11:26 - Prezident Václav Klaus nechtěl rozsudek hodnotit, mrzí ho ale, že se v České republice rozmáhají praktiky uplácení a odposlechů.

11:25  - Soud přihlédl při vyměřování výše trestu pro Víta Bártu k jeho dosavadní beztrestnosti. Maximální možná výměra za trestný čin uplácení činí šest let.

11:23 - „Obžalovaný neposkytoval přátelské půjčky, ale realizoval svou předchozí nabídku,“ uvedl soudce s odkazem na nabídku Bárty na finanční pomoc svým kolegům. „Smyslem bylo zabránit debatě poslanců nad zákonem, který se dotkl jejich příjmů,“ dodal soudce.

11:18 - Jednání Bárty není beztrestné, jak již sám odsouzený doznal. Dopustil se podle soudu úplatku. Definici úplatku může podle soudce naplnit i půjčka. Neslučitelnost těchto dvou termínů je podle něj mylná.

Soud vynesl rozsudek nad Bártou a ŠkárkouVideo: Novinky

11:16 - Verzi obžaloby o půjčkách podle soudce přesvědčivě potvrzují jen výpovědi Škárky a Kočí, které byly označeny za nevěrohodné, a Aleny Maršálkové, již s nimi pojí blízké vztahy a jejíž výpověď je prý rovněž značně nevěrohodná.

11:11 - Vztah Kočí a Bárty podle soudce nebyl tak napjatý, že by vylučoval poskytnutí půjčky.

11:06 - Stanislav Huml prý vystupoval otevřeně a vypovídal korektně, navzdory tomu, že jeho sympatie jsou zřetelně na straně Kočí a Škárky proti Bártovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Vynesení rozsudku nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou.

11:04 - Kočí podle soudce buď ve svých výpovědích lže, nebo se ve volbách v roce 2010 podílela na zcela cynickém podvádění občanů.

11:01 - Kočí se podle soudce snažila usměrňovat nahrávané hovory tak, aby získala kompromitující informace na Víta Bártu. Přitom podle Šotta nic nenasvědčuje tomu, že by mezi sebou měli Kočí s Bártou špatný vztah.

10:56 - Nevěrohodné je podle soudce i tvrzení Kočí o hysterickém stavu, do kterého měla upadnout po předání peněz od Bárty.

10:54 - Smlouva o úschově peněz podle soudce nedokumentuje poskytnutí úplatku Vítem Bártou Kristýně Kočí.

10:52 - Soudce přečetl přepis poslední zveřejněné nahrávky, na které Kristýna Kočí hovoří s ministrem Kamilem Jankovským. Soud uznal, že Kočí hovoří o svých plánech na rozštěpení VV. Bez ohledu na to, zda hovoří pravdu, či nikoliv, ji nahrávka podle soudce činí nedůvěryhodnou.

10:48 - Bárta sedí v soudní síni téměř nehnutě, Škárka při některých soudcových slovech nechápavě kroutí hlavou a ironicky se usmívá.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta naslouchá vynesení rozsudku.

10:46 - Soudce označil za nevěrohodné například to, jak Kristýna Kočí komentovala jednu z nahrávek. Podle jejích slov věděla, že je nahrávána, a hovořila tak schválně podle toho.

10:42 - Soudce předčítá přepis nahrávky, na kterém hovoří Kristýna Kočí. Přepis obsahuje řadu vulgarit. Výpověď Kristýny Kočí je podle soudce velmi nevěrohodná a obsahuje logické rozpory.

10:33 - „Výpověď (Škárkovu) jako celek nelze označit jinak než jako snůšku prokazatelných lží,“ řekl Šott.

10:28 - „Škárka v tomto zcela zásadním bodě lhal,“ uvedl soudce. Dokládá to podle něj Škárkovu nevěrohodnost, když se pokusil obvinit z křivé výpovědi poslance Michala Babáka.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Klasnová a Michal Babák (oba VV) naslouchají zdůvodnění rozsudku.

10:23 - Škárka svou lživost podle soudce potvrdil tím, že soudu předložil podvrženou nahrávku, která ve skutečnosti pochází z 31. ledna 2011. Soudce to dokládá na řadě důkazů.

10:16 - Soudce vyloučil možnost, že by Škárka s Kočí žádali o půjčku.

10:14 - "Soud stál před otázkou, zda je verze obhajoby nepochybně vyvrácena," uvedl soudce Šott. Šlo zejména o to, zda se jednalo o půjčky, jak tvrdí Bárta, nebo o úplatky, jak tvrdí Kočí se Škárkou.

10:10 - Okamžitě po vynesení rozsudku se v jednací síni rozkřičel jeden z přítomných zhruba ve věku kolem čtyřiceti let, který volal, že "tohle není demokracie" a že "jsme se vrátili 23 roků zpátky". Další, starší muž, mu hned přikyvoval: "Má pravdu, sbohem," uvedl, zvedl se z lavice a společně s prvním křičícím odešli z jednací síně. V té je mimo jiné přítomen i známý režisér Vít Olmer s manželkou, herečkou Simonou Chytrovou. Oba přišli podpořit Bártu.

10:06 - Škárka byl odsouzen za podvod ke třem letům ve věznici s dozorem a zákazu funkce po dobu deseti let.

10:05 - Vítu Bártovi uložil soud za korupci podmínku 1,5 roku (18 měsíců) se zkušební dobou 2,5 roku (30 měsíců) a propadnutí věci - celé částky 665 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Škárka soud nepřesvědčil, posílá ho na tři roky za mříže nepodmíněně.

10:01 - V jednací místnosti je už i druhý z obžalovaných Jaroslav Škárka, do lavic určených veřejnosti zasedli například poslanec Michal Babák či důležitá svědkyně případu a někdejší PR manažerka Věcí veřejných Alena Maršálková. Je zde rovněž donedávna místopředseda VV Tomáš Jarolím a samozřejmě Bártova manželka Kateřina Klasnová. Naopak Kristýna Kočí chybí.

9:59 - Do soudní síně právě dorazil se svou manželkou a advokátem Vít Bárta a také státní zástupkyně Hana Vrbová.

9:58 - Přeplněná soudní síň připomínala už půl hodiny před plánovaným vynesením rozsudku televizní studio. Soudce jednací místnost právě kvůli médiím zpřístupnil veřejnosti mnohem dříve než obvykle. Je zde doslova narváno.

9:43 - Síň Obvodního soudu pro Prahu 5 se začíná plnit. V 10 hodin by jednání mělo začít.

Foto: MMS/Josef Koukal, Právo

Zaplněná soudní síň před vyhlášením rozsudku nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou

Bárta čelí obvinění z toho, že si penězi kupoval loajalitu svých někdejších stranických kolegů Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. Zatímco Kočí od něj dostala obálku s půl miliónem, Škárkovi měl dát 170 tisíc. Část z nich ale Škárka podle svých slov použil na nákup cigaret, proto jej soud obvinil z přijetí úplatku. Otázka je, zda se jednalo skutečně o úplatek. Vít Bárta se totiž hájí, že šlo pouze o půjčku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka

Obvodní soud pro Prahu 5 začal kauzu rozplétat počátkem března. Vyslechnuta od té doby byla celá řada svědků. Státní zástupkyně Hana Vrbová navrhla minulý pátek ve své závěrečné řeči pro oba obviněné podmínečný trest.

Pakliže by byl Bárta uznán vinným, znamenalo by to jeho politický konec. Tak to alespoň tvrdí on a jeho manželka Kateřina Klasnová. Oba nedávno v médiích prohlásili, že bude-li Bárta, bývalý ministr dopravy a neformální šéf VV, odsouzen, skončí ve vysoké politice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta s manželkou Kateřinou Klasnovou.

Naopak další obviněný, Jaroslav Škárka, který stejně jako Kristýna Kočí v souvislosti s kauzou opustil Věci veřejné, zůstává ve Sněmovně jako nezařazený poslanec a spolupracuje s dalším odpadlíkem Jiřím Paroubkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám